ORTA ASYA’DAN DOĞU AVRUPA’YA ERKEN DEVİR TÜRK SANATINDA RUNİK YAZITLI /TAMGALI MADENÎ KAPLAR

 

Avar/Peçenek Türklerinin Nagyszentmiklos Hazinesi ; Viyana ve Budapeşte Sanat Müzesi

Doç.Dr. J.Özlem Oktay Çerezci

Türkler’de maden sanatı oldukça önemli bir yere sahiptir. Erken devir Türklerinde gerek gündelik hayatta kullanılan gerekse ritüel amaçlı olarak karşımıza çıkan araştırma konusu madeni kaplar, bu anlamda Türk kültürü için bütünleyici ve ayrıcalıklı özellikler barındırmaktadırlar.

Söz konusu madeni kapların bazıları ise runik yazıtlara ve/veya tamgalara sahip olmaları ile dikkat çekmektedirler. Çünkü yazıtlar ve tamgalar aidiyet göstermeleri ile bir tür imza olarak düşünülebilirler.



V.I Maljusenko Özel Kolleksiyonu, İki Gümüş Kaptan Biri, İki Adet Dağ Keçisi Tamgası Kaidenin Altında Yer Almaktadır.


Türk sanatında Asya Hunlarında, Avarlar, Peçeneklerde, Orta ve İç Asya toprakları ile Doğu Avrupa’da rastlanan Runik yazıtlı ve/veya tamgalı madeni kaplar, ortak özelliklerinin yanı sıra, gerek biçim gerekse süsleme açısından farklılık ve çeşitlilik göstermektedirler. Sözü edilen bu nokta onların çok geniş bir coğrafyaya ve döneme yayılmalarından kaynaklanmaktadır.

Bu kaplarla ilgili dikkati çeken başka bir nokta ise tamgalarının bazılarının benzerlerine özellikle Göktürk anıtlarında da karşımıza çıkmasıdır. Yine Göktürk Dönemi tamgalı madeni kaplarının tasvirlerine aynı döneme ait taş babalar üzerinde rastlanması sembolizm ve ikonografi bakımından incelenmeyi gerektirir. Ayrıca özellikle Doğu Avrupa topraklarından ele geçen kapların bazılarının üzerindeki hayvan tasvirlerinin, hayvan mücadele sahnelerinin bir takım Türk-İslam Dönemi eserlerinde görülmesi ikonografik açıdan değerlendirmeye olanak veren başka bir noktadır.

Makalenin Tamamı

 



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

GÖKTÜRK DÖNEMİ KIYAFETLERİ

ANTİK MISIR VE TÜRKLER

AMERİKA'NIN TÜRKLER TARAFINDAN KEŞFİ