BOZKURT’TAN HIZIR’A TÜRK HALK ANLATIMLARINDA KLAVUZ

 

İbrahim Çallı'nın Ergenekon1 Tablosunda Çıkışa Yön Gösteren Klavuz Kurt Betimlemesi


Dr. Mustafa Duman

Türk halk anlatmalarında ve özellikle destanlarda, destan kahramanına kılavuzluk eden olağanüstü yardımcı varlığın değişim-dönüşümü üzerine yaptığımız inceleme, Türk toplumunun zihin dünyasındaki kılavuz figürünün temel özelliklerini göstermektedir. İslamiyet öncesi dönemde teşekkül eden anlatmalarda bozkurt, İslamiyet’in kabulüyle birlikte başlayan dönemde teşekkül eden anlatmalarda ise Hızır şeklinde karşımıza çıkan olağanüstü kılavuz varlık, bir arketipin ifade boyutuna taşınması girişiminin sonucudur. Bağlı olunan dinin temel dinamiklerine uygun formlarda ifade edilen bozkurt ve Hızır’ın tavsiflerindeki bazı benzer unsurlar şunlardır:

1. Olağanüstü, tanrısal varlıklardır.

2. Kutsal, soyut bir varlık kabul edildikleri için ölümsüzdürler.

3. Zaman ve mekâna hükmederler.

4. Süratlidirler, aniden ortaya çıkıp kaybolurlar.

5. Her ikisi de erkek olarak tasavvur edilir.

6. Yaşlı, güçlü ve tecrübelidirler.

7. Tavsiflerinde “gök, boz, ak, kır” gibi sembolik olarak tanrısallığı simgeleyen renkler kullanılır.

8. Bozkurt, Tanrı’dan kut almış kişilere görünür, yardım eder ve onlarla konuşur; aynı şekilde özellikle tasavvufi anlatmalarda Hızır, hak yoluna baş koymuş insanlara görünür ve yardım eder.

 

Hızır anlayışı, Türklerde eski Türk düşüncesi ile bezenmiştir. Mitlerde kayın ağacından inip, insanlara yardım eden ve çocuklara ad veren “gök sakallı “ veya “aksakallı” ihtiyarlar görürüz.

Aksakallı yaşlılara ak-boz atlı tanıtması da eklenir. Altın sakallı “ay koca” olarak da tasvir edilir. Elinde hayvan başlı “çevgen” denen bir asa tutar, Ak-boz ata biner ve giyimi de aktır.

 

Bu benzerlikler, bir taraftan Türk kültür hayatındaki sürekliliği ortaya koyarken diğer taraftan Türk toplumunun zihnindeki olağanüstü kılavuz varlığın temel özelliklerini gözler önüne sermektedir.

Rosiére’nin halk anlatmaları üzerine geliştirdiği kanunlar arasında yer alan yer değiştirme ve adaptasyon kanunları, bozkurttan Hızır’a giden değişim-dönüşüm sürecinin edebi dayanağını oluştururken; Jung’un, “ruh arketipi”nin rüyalarda ve halk bilgisi ürünlerinde bazen “olağanüstü özelliklere sahip hayvan” bazense “yaşlı bilge adam” şeklinde tasavvur edilme sine dair görüşleri, bu sürecin psikolojik temellerini göstermektedir.

Makalenin Tamamı

Uygur Türklerinin Destanlarında Hızır

Türk Halk Anlatılarında Kıdır (Gök Sakallı, Yol Hamisi, Boz Atlı)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

GÖKTÜRK DÖNEMİ KIYAFETLERİ

ANTİK MISIR VE TÜRKLER

AMERİKA'NIN TÜRKLER TARAFINDAN KEŞFİ