FERGANÎ (ALFRAGANUS)
![]() |
Ferganî Heykeli Fergana-Özbekistan |
Prof.Dr. Yavuz Unat
Türkistan'ın Fergana bölgesinden bir Türk olan ve batıda Alfraganus adı ile tanınan Fergani, astronomi alanında, İslam dünyasına olduğu kadar Batı dünyasına da büyük etkisi ile tanınmaktadır. Astronomiye ilişkin yazmış olduğu Astronominin Özeti ve Göğün Hareketlerinin Esasları (Cevami' 'İlm el-Nucüm ve Usul el-Harekat el-Semaviye) - diğer adı ile Mecistî'ye Giriş Bölümleri Kitabı (Kitab el- Fusül el-Mudhal fi Mecistî ) veya batıda tanınan adı ile Elements of Astronomy (Astronominin Unsurları) - adlı kitabı, onbeşinci yüzyıla kadar, doğu ve batıda astronomi alanında bir başvuru kitabı olarak kullanılmış ve defalarca Latinceye çevrilmiştir.
Fergani'nin ünlü İtalyan şair Dante Alighieri üzerindeki etkisi' de bilinmektedir. Dante, il convivio'daki Batlamyus astronomisine ait bütün görüşleri ve İlahi Komedya'sında yer alan evren görüşünü Fergani'den almıştır. Convivio'nun ikinci kitabında Fergani'den ve kitabından: iki kez bahsetmesine karşın Dante onu tekrar tekrar kulIanmıştır.
Babası gibi şair olan ve İlahi Komedya'ya bir şerh yazan "Jacopo di Dante Alighieri'nin'" de ana kaynakları arasında Fergani vardır. Filozof, teolog, matematikçi, astronom ve fizikçi Levi Ben Gerson (1288-1344) Fergani gibi ekinoksların presesyonunun Güneş'in apojesini etkilediğini savunur. Alman bilim adamı Megenbegli Conrad (1309-1374) Sphaera adlı Almanca ilk astronomi ve fizik ders kitabını yazarken, astronomi bilgilerinin çoğunu Ferganl' den alan Sacrobosco'dan yararlanmıştır. Paris Aristoteles ekolünün onbeşinci yüzyıldaki baş kişisi Robert Grosseteste'nin, Summa philosophiae'sinde verdiği herşey gerçekte Fergani'den alınmadır. Ünlü Rönesans bilgini Regiomontanus'un 1464 yılında Padua'da verdiği dersler Perganl'nin kitabına dayanır.
Yorumlar
Yorum Gönder