İNDO-GERMENLERLE TÜRKLERİN İLİŞKİLERİ, KARIŞIMLARI VE ETKİLEŞİMLERİ
Doç. Dr. Nejdet Keleş
MÖ II bin öncesi Kuzey Altayların batısındaki Minusinsk bölgesinde Afanasyevo (MÖ 2500-1700) ve Andronovo (MÖ 1700-1200) kültürü temsilcileri Ön-Türkler mongoloid olmayan brekisefaldir yani yuvarlak kafataslı Turani tiplidir. Kafesoğlu’na göre MÖ 1700’den itibaren Türk boyları Altaylardan Orta Asya’ya göçe başlar.
Dil araştırmaları da Ural Altay ve Hazar Denizi kuzey ve güney bölgelerinin Türk ana vatanı olduğunu belgeler. MÖ II. bin ortalarına ait bazı dil etkileşimleri Türklerin etrafa yayılmalarından önce ve sonraki bölgenin kuzey ve kuzey batısındaki eski Urallı kavimlerle ve Maveraünnehr’in kuzey sahasında oturan Hint-Avrupa dillerini konuşan dolikosefal (uzun kafataslı) İndogermen/Arilerle temas edebilmeleri ancak bu coğrafi kesimde mümkün olabilmiştir (bkz. Türk Dünyası El Kitabı1979: 3).
MÖ 1500-1000 arasında Türkler Uzak Doğu’da görülür. Doğu Sibirya’ya Urallardan ilk göç edenler Yakutlar ve Çuvaşlardır ki, bugün diğer Türk ağızlarına göre lehçeleri bu yüzden en farklı olanıdır. Kadim Türk ana yurdu Urallardır.
MÖ 1300-1000 Türklerin Türkistan’da (Orta Asya’da) görüldüğü asırlardır. Türkler burada İndogermen Arilerle yeniden karşılaşırlar. MÖ VI.-III. asırlar daha batıda Volga kıyılarında İskit Türkleri görülür.
Türk/Turani kavimler Avrupa Hun İmparatorluğu’nun yıkılmasından sonra (MS 455) Doğu Avrupa ve Çin hududuna kadar olan değişik bölge ve zaman dilimlerinde Bulgar, Avar, Macar, Kıpçak, Kuman, Hazar ve Göktürk İmparatorluklarını kurarlar. Üst kimlik ve kültür Türk’tür ancak kavimsel anlamda İndogermenlerle genler birbiriyle oldukça karışmıştır. Bu nedenlerle Asya’nın batısında avrupoid, doğusunda mongoloid Türk tipi olarak fizik bakımından iki tür Türk tipi ortaya çıkar.
Slavlar aslen Hintgermen olmakla beraber asırlarca Türk egemenliğinde yaşamış ve Türklerle karışmış bir kavimdir. İndogermenlerin bir kolu olan Slavlar genelde XV. asra kadar Türklerin hegamonyasında yaşamış olduğundan tarih sahnesine millet olarak ancak Altınordu hanlıklarının yıkılmasından sonra Moskova Knezliği’nin diğer Slav knezliklerini birleştirip bütünleştirmesinden sonra çıkar. Tıpkı MÖ VII. asrın Roma’sının Türk Etrüsklere ve çevre site şehir devletlerine hâkim olup Roma İmparatorluğu’nu kurması gibi.
Yorumlar
Yorum Gönder