HAZAR TÜRKLERİNİN SANATI

 

Bizans İmparatoriçesi, Hazar Prensesi Çiçek (Tzitsak)


Prof. Dr. Yaşar Çoruhlu

Hazar sanatı ve gelenekleri, dönemin diğer büyük devletlerinde de etkili olmuştur. Örneğin MS. 732 yılında, Bizans imparatoru V. Constantine'in bir Hazar prensesiyle evlenmesi Bizans sarayında etkili olmuş ve bir Türk modasının meydana çıkmasına yol açmıştı. Hatta prensesin çeyizi içinde gelen bir elbise, uyandırdığı hayranlık nedeniyle erkeklerin törenlerde giydiği elbise olarak kabul edilmiştir. Koestler'in söylediğine göre prensesin Türkçe adı “Çiçek" den alınarak bu elbiseye “çiçakyon" (Tzitzakion) denilmişti. Söz konusu prenses Bizans sarayında Eirene ismiyle vaftiz edilmişti

 

Hazar Kemer Tokaları


Karadeniz'in kuzeyinde, Hazar Denizi'nden Dinyeper Havzası'na kadar uzanan topraklarda (630’dan sonra) devlet kuran Hazar Türklerinin Türk kültür ve sanat tarihinde büyük bir yeri vardır. Hazar arkeolojisine dair buluntular genellikle Saltovo-Mayaki medeniyeti olarak adlandırılan kültür içerisinde değerlendirilmektedir.

Hazar mimarlığı ve sanatına dair eserlerin ele geçtiği en önemli arkeolojik merkezler, Hazar başkenti Sarkel, idari merkez Itil şehri, Mayatsko şehri ve Saltovo kurganlarıdır. Kafkaslar ve Don ile Dinyeper Havzası'nda da çeşitli sanat eserleri ele geçmiştir. Sözü edilen yerleşmeler dışında başka çeşitli Hazar yerleşim yerleri de kazılarla ortaya çıkarılmıştır. 

OKURUM : I READ
 

Hazar sanatının Türk sanatı tarihi bakımından önemli yanlarından bir diğeri de mücevherler, tabaklar ve madeni eserlerin yapıldığı yerel atölyelere ait kalıntıların ortaya çıkarılmış olmasıdır. Bu durum Orta ve Iç Asya gelenekleriyle güney kavimlerinden gelen etkileri bünyesinde birleştiren Hazar sanatının, zamanla geliştiğini ve yüksek bir düzeye eriştiğini göstermektedir.

Hazarlar, bilindiği gibi Yahudiliğin (Karaim) mezhebini kabul etmişlerdi; ancak bununla birlikte Göktanrısının hakim unsur olduğu eski Türk inançlarını da kuvvetle sürdürüyorlardı.

Makalenin Tamamı

Hazar Çalışmaları

Hazar Dili

Hazar Türkleri Tarihine Giriş

Kırım'daki Hazar Bulgar Anıtları

Kafkaslarda Göktürk ve Hazarlar

Hazarların Soy Kütükleri

Erken Hazar Tarihinin Asya Cephesi

Kenize Mektubu

Hazarlar

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

GÖKTÜRK DÖNEMİ KIYAFETLERİ

ANTİK MISIR VE TÜRKLER

AMERİKA'NIN TÜRKLER TARAFINDAN KEŞFİ