TÜRKLER, RUSLAR VE BULGARLAR

 

Wiki-Kaynak

Prof. Dr. Muzaffer TUFAY

Türk, Rus ve Bulgar münasebetleri oldukça eskiye dayanır. Bu ilişkilerde oldukça karmaşık ve birbirine zıt ekonomik menfaatler önemli role sahiptir. Kafkasya, Kırım, Anadolu ve Balkanlar Doğu ile Batı arasında her zaman önemli bir buluşum noktası oluşturmuştur. Değişik ırk, medeniyet ve dine mensup insanların buluştukları bir merkez olması hesabı ile, bölge çok hassas dengeleri de ihtiva etmektedir. Türkler bu bölgelere değişik zamanlarda gelmişlerdir. 

Kuman Türklerinin Kurduğu Kumanova Kenti-Makedonya

Kaynak : Wiki

 

Bir kısmı Karadeniz'in kuzeyinden inerek Romanya'yı geçmek sureti ile Bulgaristan ve Makedonya'ya ulaşan Şaman Türklerdir. Bir kısmı da Horasan'dan gelip Anadolu üzerinden Balkanlara ulaşan Müslüman Türklerdir. Böylece, Türkler, bu bölgelere değişik zamanlarda muhtelif bölgelerden gelerek yerleşmişlerdir. Bu suretle Ruslar ve Slav kökenli Bulgarlardan önce Türkler bu yerlerin sahipleri olmuşlardır. Daha sonra bu bölgeleri işgal eden Ruslar ve Slav kökenli Bulgarlar askeri bakımdan hakimiyet elde etmelerine rağmen kendi toprağım kendisi işleyen Türkler gerçek sahipliklerini korumuş ve güçlü nüfus artışı ile devam ettirmişlerdir. Bu durum 'bize Türklerin Balkan ülkeleri ve Bulgaristan'a XIV.asırdan çok daha önceki bir tarihte gelip yerleştiklerini ispatlar.

Peçenek Türklerinin Kurduğu Peç (İpek) Kenti - Kosova Kaynak: wiki


Bütün dünya tarih kitapları ve ansiklopedileri, Slavların ana yurtlarının Tuna'nın kuzeyinde oldukça küçük bir bölge olduğunu göstermektedir. Milattan sonra 5'nci yüzyıla kadar pek bilinen bir kavim olmayan Slavlar eski Türk kavimlerinin göç hareketleri sayesinde tanınır olmaya başlamışlardır.

5'nci yüzyılın ortalarına doğru Attila idaresindeki Hunların akınları ile gittikçe yoğunlaşan göç hareketleri neticesinde, Hunların ardından Ogurlar, Avarlar, Tuna Bulgarlar, Bulaklar, Peçenekler, Oğuzlar, Kumanlar ve diğer Türk boyları Karadeniz’in kuzeyinden geçerek Avrupa, ve Tuna'yı aşarak Balkanlara ulaştılar. 

 

Avar Türklerinin Kurduğu Bar Kenti-Karadağ

Kaynak: Wiki

Avarlar Balkan yarımadasında da Slavların öncüleri, eğiticileri, savaşlarda ise müttefikleri olmuşlardır. Bize kadar gelen Avar özel isimlerinin her biri itirazsız bir şekilde Türkçeden açıklanabilmektedir: Bayan, Bo-kolabur /baş-şaman/, tudun, kagan, tarklıan, mergen:'''okçu'',solak, kök: mavi vb. Türkçede Avar kavim adının anlamı da "dik kafalı" demektir. (Bkz. L. Rasonyi, ayın eser, s. 7-11).

Makalenin Tamamı

Rusya Tarihi


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

GÖKTÜRK DÖNEMİ KIYAFETLERİ

ANTİK MISIR VE TÜRKLER

AMERİKA'NIN TÜRKLER TARAFINDAN KEŞFİ