ORTA ALTAY BÖLGESİNDEKİ ESKİ TÜRK HEYKELLERİNDE KADIN
![]() | |
|
Orta Altay, Apşiyakta’ya yakın aşağı Çuya Nehri bölgesinde Yazar tarafından keşfedilen eski Türk heykelleri ile Altay bölgesi ve komşu bölgelerdeki diğer heykeller arasında benzerlik yoktur.
Bu heykellerin aynı yüzünde dikey olarak konumlandırılmış bir erkek ve ondan biraz aşağı konumda bir kadın tasviri bulunur. Bu tasvirlerdeki kadınların başlıklarında üç parçalı (three-hornet) yapı dikkat çeker.
Heykeller, Orta Asya’da bulunmuş çeşitli diğer eski Türk kadınını tasvir eden haykellerle kıyaslanmıştır. Daha önce yapılmış olan karşılaştırmalar, Kimek ve Kıpçak heykel örneklerinin veri tabanına hatalı olarak eklenmesi sonucunda başarısız olmuştur.
Muhtemelen, güney Sibirya, doğu ve batı orta Asya’da bulunan heykellerdeki sakalsız/ bıyıksız yüz tasvirleri; kadınları betimlemektedir.
![]() | |
|
Apşiyakta heykellerindeki üç parçalı başlık taşıyan kadın tasvirleri, Semirechye (Zhetysu) bölgesinde bulunanlarla benzerlik taşımaktadır. Üç parçalı kadın başlığının benzerleri dikkate alınarak yapılan anlamsal değerlendirme sonucunda; bu başlık türünün, tanrıça Umay veya bir kam’a (Şamana) ait olmadığı; yönetici konumdaki Türk kadın asilzadelerine ait olduğu kanaatine varılmıştır.
Apşiyakta heykellerinde, savaşçı ya da batır olan erkek ile onun karısı olan “Katun”u içine alan ve yaşam alanları olan oba (yurt, çadır, otağ) içerisinde bir aile tasviri yapılmıştır. Radyokarbon testleri sonucunda bu heykellerin tahmini yaşları, Kudırge Kurganı’ndaki gibi M.S. 500 ilâ 600 yıllarına tarihlendirilmiştir.
Pek çok heykel, petroglif, kurgan buluntusu ve sikkelerdeki üç parçalı başlıklı kadın ve kocasını içeren ve birbirine benzeyen bu tasvir; yurt’larında oturan ve hükümran olan Eski Türk Ailelerinden (Aşina ve Aşite Aileleri) olan Kağan ve Katun’u tasvir etmektedir.
Yorumlar
Yorum Gönder