KUMAN KIPÇAK TÜRKLERİ

 

Prof. Dr. Saadettin Y. Gömeç
 
Herhalde Altayların batısından önce İrtiş civarlarına gelen ve burada Kimeklerle kader birliği yapan Kuman-Kıpçakların bir Tölös boyu olduğu açıktır. Bir süre sonra zaten bu bölgede ciddi bir güç haline gelemeyen Kimeklerin önderliğini üstlendiler. Dağılan Kimek kabilelerinin bir kısmı Kıpçaklar, bazıları Peçenekler, muhtemelen bir bölümü de Oğuzların içine girdiler. Kuman-Kıpçaklar, Uz ve Peçenekleri takip ile Hazar-Aral, arkasından İdil-Ural-Kafkasya ve en nihayet Doğu Avrupa ile Balkanlara kadar ulaştılar. Buradaki halklarla sayısız defa savaşan Kuman-Kıpçaklar ne yazık ki bir devlet olamadılar. Balkanlarda kalanlar Bizans, Macar, Rus ve Bulgar devletlerinin içinde eridiler. Doğu Avrupa ve İdil-Ural’da yaşayanlar ise bugün umumenTatar diye adlandırılan Kazan, Çuvaş, Başkurt ve Batı Sibirya Türk ahalisinin teşekkülüyle, kısmen de Kazak-Kırgız etnik oluşumunda başlıca rol oynadılar.
 
Rus kroniklerinde Polovtsı ismiyle anılan Kuman-Kıpçaklarla, Ruslar arasındaki ilk münasebet 1055 senesinde Preyeslav knezi Vsevolod ile Boluş adındaki Kuman beyi arasında yapılan anlaşma vesilesiyledir.

Aynı zamanda Aşağı İdil ve Don boyundaki bazı Kuman-Kıpçak kabilelerinin Orta İdil’e, yani Bulgar bölgesine de geldikleri biliniyor. Dolayısıyla Türk-Mogol istilası eski Bulgar yurdunun da Kıpçaklaşmasına sebep olmuştur. Bu coğrafya Türk-Mogol hâkimiyetine girdikten sonra Kumanların eski düzeni bozuldu. Onlara yeni göç sahaları gösterildi. Karadeniz’in kuzeyindeki stepler, esasen bundan sonra Kıpçak Bozkırı (Deşt-i Kıpçak) diye adlanmıştır.
 
Ukraynadaki Kıpçak Balbal'ları


Kuman-Kıpçakların birçoğu Kuban boylarından doğru Dağıstan ve Kafkasya havalisine de girmişlerdir. Ayrıca onların Balkanlarda faaliyette bulundukları, oralara da yerleştikleri bilinmektedir. Arnavutluk ve eski Yugoslavya, Romanya vs. ülkelerdeki Kuman adları buna delalet eder. Hatta bugünkü Romanya’nın kuruluşunda da Kuman-Kıpçaklar çok önemlidirler. Bilindiği üzere bugünkü Romen yurdu Hunlar çağından beridir, Türklerin uğrak yeriydi. Onlar özellikle Balkanlarda rastladıkları Romenleri çobanlıkta ve çiftçilikte kullanıyorlardı. Dolayısıyla şimdiki Romanya’ya bu halkı Türkler getirmişlerdir. Bir Türk beyi olan Basar Apa, belki de 1330’larda günümüz Romanya’sının temellerini attı. Bu yüzden Romanya’nın kuzey tarafları Basarabya diye anılırken; yine 14. asırda Dobruca bölgesinde büyük nüfuza sahip, Kuman-Kıpçak menşeili Balak beyin kardeşi Dobrotiç’in ismi de aynı şekilde söz konusu havaliye verilmiştir. Bunun gibi hem Moldovya, hem de Romanya’da yüzlerce Kuman-Kıpçak yer adlarına tesadüf edilmektedir.
 

Ondördüncü asır başlarında kendilerine ait Codex Cumanicus gibi bir sözlük yazılan ve İlhanlılar içinde de son derece etkili olan Kuman-Kıpçakların ismi Mısır Memlukları ile de özdeştir. Abbasi saltanatından itibaren İslam devletlerinin saraylarında muhafız kuvveti olarak Türklerden meydana gelen birliklerin varlığı görülmektedir. Bu usul Eyyubiler zamanında daha da yaygınlaşmıştı. Eyyubilerin son devirlerinde Mısır’daki askeri güç Kıpçak, Oguz ve Çerkeslerden oluşuyordu. Memluklar, Eyyubilerin Kıpçak Türklerinden müteşekkil hassa kuvvetleriydi. Deşt-i Kıpçak’tan genç yaşta getirilen Türkler, askeri talim ve terbiye ile burada yetiştiriliyorlardı. Bilhassa Mısır’da yaşayan Kuman-Kıpçakların çokluğu dikkat çekmektedir. Bunlar hep birlikte aynı kışlalarda hayat sürdüklerinden dillerini ve kültürlerini korumuşlardı. Aralarında hitabetleri ve zekâları sayesinde devletin en yüksek mevkilerine gelenlerin sayısı fazlaydı. Buna bağlı olarak bölgede Kıpçak Türkçesiyle yazılan eserler de bir hayli çoktur. Nihayet Mısır’da görev yapan Kuman-Kıpçak kıtalarının başı Ay Bek, askerlerini kullanarak Eyyubilere son verip, 1250 tarihinde Memluk Devletini kurdu. 1260’ta, Hülagu’nun (Tuluy’un oğlu) kumandası altındaki orduyu Ayn-Calut’ta yenilgiye uğratarak, Mısır’ı Çingiz hanedanlığının istilasından koruyan Sultan Baybars Memluk hükümdarlarının en meşhurları arasına girdi.
 

Makelenin Tamamı

Mısır Kıpçakçası

Kıpçaklar- Murad Adji

Kuman Duası,  Dakika 18.51 

Kuman Kenti Kumanova

Ermeni Harfli Kıpçak Türkçesi

Murad Adji-Kıpçaklar(Eng.)

Ukrayna’daki Kıpçak Balbalları

Kuman Kitabında Türkler

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

GÖKTÜRK DÖNEMİ KIYAFETLERİ

ANTİK MISIR VE TÜRKLER

AMERİKA'NIN TÜRKLER TARAFINDAN KEŞFİ