ANADOLU TÜRK HALI SANATININ KAYNAKLARI
![]() |
5000 Yıllık Lolan Halısı- British Museum |
Prof. Dr. Bekir Deniz
Düğümlü halı Orta Asya’da, Türklerin yaşadığı bölgelerde ortaya çıkmış ve buradan dünyaya yayılmıştır. Türklerin, aynı çağlarda, halı dışında, düz dokuma yaygı (kilim, cicim, zili, sumak) ve keçe sanatı hakkında da bilgilerinin bulunduğunu, ev ve çadırlarını halı, düz dokuma yaygı ve keçe ile süslediklerini ele geçen buluntulardan öğrenmekteyiz.
Kaynaklara göre halı, Orta Asya’da yaşayan Türk sülale ve devletlerinde, sadece bir örtü veya süsleme malzemesi değil, taht örtüsü olarak da kullanılmaktaydı. Bu nedenle de, tarihin ilk çağlarından itibaren halı dokunmaktaydı.
![]() |
Türk Pazırık Halısı- Hermitage Museum |
Türk Halı Sanatı hakkında ilk önemli buluntu, Rus arkeolog C. İ. Rudenko tarafından, 1947-49 yılları arasında, Sibirya’da Altay Dağları eteklerinde, V. Pazırık Kurganı’nın da (oda mezar) çıkartılan ve günümüzde Pazırık Halısı diye bilinen halıdır. Bugün Leningrad Ermitaj Müzesi’ nde sergilenmektedir16. M.Ö. III-II, yy.’ da, Asya Hunları tarafından dokunduğu kabul edilmektedir.
Sir Aurel Stein tarafından, Pazırık halısının bulunmasından 45 yıl önce, 1906-1908 yıllarında, Doğu Türkistan’da, Lou-lan kuyu mezarında ve Lop-Nor’da bir Bu’dha tapınağında (stupa) yapılan kazılarda, halı parçaları bulunmuştur.
***
Doç. Dr. İsmail Doğan
Çin'de bir müzede bulunan M.Ö. 3000'li yıllara ait bir mumyanın üzerindeki kumaşın anatomik yapısının Kafkasya Türklerine ait olduğunun ortaya çıkması M.Ö. 3000 yıllarında Kafkasya'da ileri seviyede bir medeniyete sahip Türk varlığını ortaya koyan önemli bir destektir.
***
![]() |
Türk (Gördes) Düğümü |
Özellikle kuzeydoğudaki Sakaların “Türklüğüne” dair çok önemli bir kanıt, Pazırık buluntuları arasında yer alan 183 cm. X 200 cm. ebatlarındaki gayet incelikli dokunmuş bir halıdan gelmektedir. Yapılan araştırmalarda bu eski halının Senneh ya da Pers düğümüyle değil de Türkiye’de dokunan halılara özgü olduğu bilinen ve Gördes (Manisa - Gördes) düğümü ya da diğer adıyla Türk düğümü denilen stilde dokunmuş olduğu tespit edilmektedir ( Nejat Diyarbekirli, Hun Sanatı, Milli Eğitim Basımevi, İstanbul, 1972, s. 132-133.)
***
Türkiye’de Lolan (Lou-Lan) Oymağı
Yorumlar
Yorum Gönder