TÜRK DESTANLARINDA KÖTÜ HUYLU DEVLER
![]() | |
|
Prof. Dr. Naciye Yıldız
Dünya edebiyatında ve sinema sanatında fantastik tür diyebileceğimiz örnekler her zaman var olmakla birlikte, 2001 yılından itibaren Jhon Ronald Reuel Tolkien’in eserinden beyaz perdeye aktarılan Yüzüklerin Efendisi/Yüzük Kardeşliği, İki Kule ve Kralın Dönüşü gibi filmler, fantastik edebiyat konularının çizgi filmlerle sınırlı kalmayıp canlı kahramanlar vasıtasıyla beyaz perdeye aktarılmasıyla kendisine has bir dünya yarattı. Bu çerçevede, birçok fantastik kahramanın yanı sıra, dev tipleri de ön plana çıktı ve dikkat çekti. Kiklop, Titan gibi eski Yunan destan kahramanı olan devler yanında, Elfler, Gorgoroth, Taşdevler, Dağdevler, Belgermer gibi tipler, anlatı türlerinin tozlu sayfalarından çıkıp beyazperdenin veya çizgi romanların renkli kahramanları hâline geldi ve bütün dünya tarafından yediden yetmişe tanındı. Kendi edebiyatımız açısından baktığımızda dünyanın hemen hemen bütün mitoloji ve destanlarında benzer tiplerin olduğunu bilmeyenler, Türk mitolojisinde ve anlatı türlerinde de benzer tipler var olmakla birlikte, sadece onları bilir oldular. Bu çalışmanın amacı, Türk destanlarında yer alan kötü huylu dev tipinin özelliklerini tespit ederek bu alandaki kültür zenginliğimizin destan türündeki durumunu gözler önüne sermek ve başka mitolojilerin kahramanlarından ve konularından eksiğimiz olmadığını ortaya koymaktır.
![]() |
Emegenler |
Oğuz sahasında, Türk destan geleneği içinde olumsuz dev tipi dendiğinde, akla ilk olarak Dede Korkut boylarından “Basat’ın Tepegöz’ü Öldürdüğü Boy ”da yer alan Tepegöz gelir. Bu tipin ağız ve lehçelerde Kellegöz/Yekegöz/Yekçeşme/ Calgızköz ” olarak adlandırılan benzerleri de bulunmaktadır.
Karaçay-Malkar Türklerinin Nart destanlarında yer alan emegenler de tek gözlü olumsuz dev tiplemesi örneğidir.
Kırgız destanlarından Boston’da kötü huylu devlerin yer aldığı bir destandır. Boston, kendisini aldatan hain kız kardeşinin istediği ab-ı hayatı bulmak için yola çıktığında yer yarığını diken yedi başlı kempir/celmoguza rastlayıp altı başını keser;
Su yolunu bekleyen dev motifi, Ural Batır Destanında da vardır. Ural Batır devleri yenerek insanları onların elinden kurtarır ve devlerin gövdesinden dağlar oluşturur, hayat suyuna ulaşır ama onu yere serperek yerin canlanmasını sağlar.
![]() | |
|
Kazak destanlarından biri olan Dotan Batır ’da celmavız ,alnında tabak gibi tek gözü olan, kılık değiştirebilen dev bir yaratıktır.
İç içe geçmiş birçok karmaşık olayın yer aldığı Altay Destanlarından Oçı-Bala’da olumsuz dev olarak yedi başlı ihtiyar Celbegen ve yer altından çıkan Cer Tekpenek’ten söz edilir.
Özbek Türklerinde Köroğlu kollarından doğmuş destanlardan biri olan Melike Ayyar destanında Makatil, Yaprak Dev, Kızıl Dev, Baymak Dev gibi isimler taşıyan devler vardır.
Türkmen bahşıları tarafından anlatılan Huyrlukga-Hemra destanı, Anadolu sahasında halk hikâyesi olarak adlandırılan formatta bir eserdir.
![]() | |
|
Yorumlar
Yorum Gönder