ANAV (ANAU) KÜLTÜRÜ (M.Ö. 4.000-1.000 )
Prof.Dr. Salim Koca
Orta Asya’da en eski kültür merkezlerinden biri Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat yakınlarındaki Anav (Anau) adını taşıyan yerde ortaya çıkarılmıştır. Anav’da yapılan kazılarda oldukça gelişmiş yerleşik bir kültüre rast gelinmiştir. Anav insanı, güneşte kurutulmuş tuğlalardan (kerpiç)yapılan evlerde oturuyor; at, koyun, sığır gibi hayvanlar besliyor; daha da önemlisi çiftçilik yapıyordu (Durmuş, 2016: 66.).
Yerleşik kültürün bir benzeri de Anav yakınlarındaki Namazgâh-tepe’de bulunmuştur.Namazgâh-tepe kültürü Anav kültürüne göre, daha sonraki bir tarihe isabet etmektedir. Bu tarih M.Ö. 2500 yıllarıdır. Namazgâh-tepe’de yapılan kazılarda dibekler ve bakırdan çeşitli süs eşyaları ortaya çıkarılmıştır. Öyle anlaşılıyor ki, bu kültürün insanı, yetiştirdiği arpayı ve buğdayı dibeklerde öğütüp, un ve ekmek yapmayı ve madeni işlemeyi öğrenmiş bulunuyordu (Ögel, 1984: 20).
Anav kültürünü yaratan topluluğun milliyeti kesin olarak tespit edilememiştir. Bazı Batılı bilginler, bu kültürü, ciddî bir delil göstermeksizin Arî topluluklarına mâl etmişlerdir. II. Dünya Savaşından sonra Arî toplulukları üzerinde yapılan yeni araştırmalara göre, bu toplulukların Hazar denizinin kuzeyinden Orta Asya’ya yayılışları ve Hindistan’a inişleri, M.Ö. 1500 yıllarından sonra meydana gelmiştir. Hâlbuki Anav kültürü M.Ö. 4000 yıllarına, hatta 9000-11000 yıllarına kadar geriye gitmektedir (Togan, 1970: 8). Bu duruma göre, “Anav kültürü, ancak Türklerin atalarına veya onlarla akraba bir kavme mâl edilebilir. Zira Türk kültürünün temel unsuru olan at, ilk defa Anav kültüründe görülmüştür” (Koppers, 1941: 450, 473/496, 524).
Central Asia's Lost Civilization
Yorumlar
Yorum Gönder