NASRETTİN HOCA, AFANDİ, APANDİ, EPENDİ, KOJA NASIR
Prof. Dr. Ali Berat Alptekin
Nasreddin Hoca Hazar Denizi’nin doğusundaki Türk boyları arasında Afandi, Apandi, Ependi, Koja Nasır gibi adlarla bilinmektedir.
Bugün ünü bütün dünyada bilinen, fıkraları çeşitli amaçlarla başka dillere çevrilen Nasrettin Hoca Hazar Denizi'nin doğusunda mitolojik bir fıkra tipi olarak yaşamaktadır. Şirini köylü olduğu söylenen Nasreddin Hoca ile Altay Türklerinin Tastar Akay (Keloğlan) fıkra tipi bunun güzel örnekleridir.
Kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan, Başkurtistan, Tataristan gibi bağımsız ve özerk cumhuriyetlerde ise Nasrettin Hoca, mitolojik özelliklerinden çok yaşamış bir tip olarak karşımıza çıkmaktadır. Sözünü ettiğimiz ülkelerde Nasreddin Hoca, bazen ölmüş, bazen de yaşayan bir fıkra tipi olarak görülmektedir.
Nasrettin Hoca'nın Altay, Yakut ve Özbekistan'da mitolojik bir kahraman olarak ortaya çıkmasını normal karşılıyoruz. Özellikle Altay ve Yakutların inanışları da bunu gerektirmektedir.
Özbekistan’da ise Nasreddin Hoca’ya mitolojik bir kimlik verilerek o, daha da eskileştirilmiştir. Bilindiği gibi Nasreddin Hoca ile ilgili en çok yayın sözünü ettiğimiz Özbekistan’da yapılmıştır. Hoca'nın fıkraları modern edebiyatta, sinemada, tiyatroda canlı tutulmuştur. Türkiye'de 1555 fıkrası yayımlanışken bu sayı Özbekistan'da 3000 civarındadır. Elbette bu fıkraların bir kısmı Türkiye'deki metinlerle benzerlik göstermektedir. Büyük bir kısmı ise mitoloji, masal ve günlük olaylarla süslenerek anlatılmaya devam edilmektedir.
Kırgızlarda Kuuduluk ve Apendi (Nasrettin Hoca)
Yorumlar
Yorum Gönder