SÜMERLİLERİN KÖKENİ VE KÜLTÜRÜ
![]() | |
Sümer Kraliçesi Şubat / Puabi (Atamın Sözü) |
Prof. Dr. İlhami Durmuş
Sumerliler Mezopotomya’nın yerli halkı olmayıp, buraya M.Ö. 3500 yılları dolaylarında dışarıdan gelmişlerdir. Fakat onların Mezopotamya’ya nereden geldikleri henüz kesin olarak belirlenememiştir. Bu hususta bilim adamları tarafından birçok görüş ileri sürülmüştür. Bunlar arasında en kuvvetlisi, Sumerliler’in Mezopotamya’ya Aral gölü çevresinden, yani Orta Asya’dan geldikleri şeklinde ileri sürülen görüştür. Bu görüşte olan bilim adamları, Sumerliler’in eski Türk topluluklarından biri veya Türklerle ilgili bir kavim olabileceği kanaatine varmışlardır.
Öte yandan, Sümerlilerin dilleri de bu görüşü destekler mahiyettedir. Zira, Sumerce yapı bakımından Türkçe’nin de dahil olduğu “eklemeli” veya “bitişken” diller grubu içerisinde yer almaktadır. Sumerce ile Türkçe’yi kelime yapısı, kelime türetme, cümle ve kelimenin isimleştirilmesi, bağlaçsız sıralama ve kuralları, zincirleme kuralları, fiil ve isim cümleleri, çoğul ekleri bakımından karşılaştırabilmek mümkündür. Sumerce’nin kelime kökleri değişmez. Bu dilde tek hecelilik daha hakimdir. Sumerce’de kelime kökü gramer elamanlarının eklemesi ile Hint Avrupa dillerinde olduğu gibi değişikliğe uğramaz. Bu özellikler Türkçe’de de aynen görülür. Sumerce’deki kelime türetme kuralları da Türkçe’ye çok benzemektedir.
Kaynak
Sumerce’nin başlıca özelliği tek tek
kelimelerin veya cümle parçalarının gramer bakımından
birbirleriyle olan ilişkilerini, bunları kelime zinciri haline
getirerek ifade etmesidir. Türkçe’de de aynı özellikler
görülür. Fiil ve isim cümleleri ile çoğul ekleri bakımından
da her iki dil arasında benzerlikler bulunur. Dil özellikleri
bakımından Türkçe ile karşılaştırılabilen Sumerce’nin
Türkçe müstesna olmak üzere hiçbir dille kanaat verici
etimolojik tek bir kelime aynılığı bulunamamıştır. Türkçe ve
Sumerce kelimeler insan, tanrı ve tabiat grupları oluşturulmak
suretiyle karşılaştırılmıştır. Çok sayıda Sumerce ve Türkçe
kelimenin aynılığı ortaya çıkarıldıktan sonra birbirleriyle
hiç ilgisi bulunmayan diller arasındaki tesadüfi kelime
uygunluklarının bir mucize olduğu ortaya konulmuştur.
Arkeolojik ve antropolojik belgeler de Sumerlilerin kimliğinin belirlenmesine katkı sağlıyor ve Türklükleri tezini güçlendiriyor. Sumerlilerle Subarlılar, Kutlar, Kaslar, Elamlılar, Hurriler ve Urartuluların aynı kökten gelen kavimler oldukları artık bütün bilim çevrelerinde kabul görüyor. Onlara ait belgeler de dillerinin tıpkı Sumer dili gibi bitişken ve eklemeli bir yapıya sahip olduğunu gösteriyor. Hatta dillerine ait kelimeler Türkçe kelimelerle karşılaştırılabiliyor.
Yorumlar
Yorum Gönder