TÜRKÇE İLE AÇIKLANAN ETRÜSKÇE KELİMELER

 


Le Baron Carra de Vaux, Çeviren: Mehmet Bayrakdar

Türk Kültürü Dergisi Sayı 503-504

SACRUM:

Doğu Türkmencesinde, gizli, muhafaza edilmiş, gizlenmiş anlamına ăâúlâ-maq'tandır. Kök, Doğu Türkçesinde daha az kullanılır; bununla birlikte onda, sâqînmaq (sakınmak),  bekçi anlamına sâú-tchi mevcuttur.

SOLEMNİS :

Gerçek Âri etimolojisi yoktur. Modern kimselerin de kabul ettiği Festus'un, solus, δλος (her) ve annus(yıl) kelimeleri yardımıyla "Her yıl yapılan" anlamındaki eski açıklaması savunulamaz. Burada Türkçe, daha isabetli ve kolaydır: Doğu Türkçesinde halk yemeği, sultanların ve emirlerin verdiği bayram yemeği anlamına şîlân (chîlân- şölen); neşe ve mutluluk anlamına şînlik (Chînlîk); Osmanlı Türkçesinde şenlik(chénlîk) kelimeleri vardır. Latincede "o" harfi, Türkçe "î" sesine karşılık gelir.

IDUS, CALENDAE :

Türkçe, kolay ve şahane bir biçimde bu iki kelimenin etimolojisini doğru olarak ortaya koymaktadır. Ay'ın ilk günlerinin (calendes) temel karakteri, geri yönde sayılmış olmasıydı; Ay'dan geri kalan günlerdi; Osmanlı ve Doğu Türkçelerinde  úâlân (kalan). Їdes, ayın ve Ay'ın günleriydi: Osmanlı ve Doğu Türkçelerinde: Gezegen Ay ve yılın ayı. Türkçe "tche" (ç) ile ilgili olan bir "d" soneki vardır; gerçekte  Doğu Türkçesinde aylık anlamında aytche-luq (ayçeluk) kelimesini buluyoruz.

CAPYS : Servius'a göre doğan demektir. Taylor kelimeyi sezmek, kapmak ifade eden Turanî úâp (kap) köküyle açıklamaktadır; capsy, kapkaç'ı ifade eder. Doğu Türkçesinde almak, anlamak anlamına úâpmak (úâp-maq); Osmanlı Türkçesinde kapan, zorla çekip alan anlamına gelen úâpeci (úâpedji) kelimeleri vardır.

KLAN : Oğlan. Doğu ve Osmanlı Türkçesinde oğlan ve çocuk anlamında oglân kelimesi vardır. Ettrüskçenin baştaki sesliye ihtiyacı yoktur.

AVİL, RİL : Yıl demektir. Bu kelimeler aynı yazıtta bazen biri hemen diğerinden sonra görülmektedir. Birincisi ömür, çağ anlamında görülüyor. İkincisi yıl demektir. Türkçede başlangıç "r" harfinin yumuşatılmasıyla  rıl, Osmanlı Türkçesinde yıl karşılığı olmalıdır.

KİARTHİ : Kir, koyu, esmerleşmiş.

Türkçe’de Eklerin Kökeni


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

GÖKTÜRK DÖNEMİ KIYAFETLERİ

ANTİK MISIR VE TÜRKLER

AMERİKA'NIN TÜRKLER TARAFINDAN KEŞFİ