KARS-DİGOR (DOLAYLI) KAYA RESİMLERİ
Prof. Dr. Alpaslan Ceylan
Dolaylı kaya resimleri, Doğu Anadolu kaya resimlerinin tarihlendirilmesinde de önemli mihenk taşlarından birini oluşturacaktır. Özellikle Doğu Anadolu erken dönem Türk Tarihi’nin ilk arkeolojik verilerinin tarihlendirildiği Hakkâri Taş Heykelleri çok büyük bir önem taşımaktadır. Bu heykellerin M.Ö. 15. yüzyıldan başlayarak birkaç yüzyıl boyunca dikilmiş olduğu ifade edilmektedir40. Hakkâri heykellerinin Orta Asya Türk Sanatıyla olan birlikteliği tesadüfle açıklanamaz.
Bu birlikteliği açıklayan pek çok unsur bulunmaktadır. Doğu Anadolu’da elde ettiğimiz yeni veriler de bu birlikteliği desteklenmektedir. Doğu Anadolu’daki Türk varlığının M.Ö. II. binden itibaren var olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.
Digor kaya resimlerinin tarihlendirilmesi ile ilgili önemli ipuçları bulunmaktadır. Panolarda özellikle şamanların resmedilmiş olması ve tören sahnelerinin varlığı hiç şüphesiz Türklerin İslamiyet’i seçmelerinden önceye bizi götürmektedir. Yani şaman geleneklerinin yoğun olduğu erken dönemlere. Tören sahnelerinin en güzel örnekleri Kırgızistan’da Saymalıtaş kaya resimlerinde görmekteyiz. Doğu Anadolu bölgesinde tespit ettiğimiz kaya resimlerinin yakınındaki merkezlergenellikle Tunç Çağı ve Demir Çağı’na ait kale ve yerleşmelerdir. Tespit ettiğimiz kurganlar ise yapısal olarak Orta Tunç Çağı ve sonrasındaki dönemleri bize vermektedir. Ne yazık ki Kuzey Doğu Anadolu bölgesinde henüz kurgan kazısı yapılmamıştır. Bölgede yapılacak kurgan kazısı bölge tarihini aydınlatacağı gibi Türklerin Anadolu’daki varlığının da stratigrafisi için bize önemli bilgiler sunacaktır.
Yorumlar
Yorum Gönder