TÜRK HÜKÜMDARININ KUTSAL EŞYALARI

 

Dr. Gözde Sazak

Kadim Türk hükümdarlarının günümüze somut olarak ulaşan eşyalarını, hazinelerini, devlet alametlerini kendilerine ait kurganlardan ve kurdukları şehirlerden çıkarılan arkeolojik buluntular sayesinde keşfetmekteyiz. Bu keşif kendi kültürümüzü tanımak, atalarımızın kim olduğunu ve nasıl yaşadıklarını öğrenmek isteyen herkes için çok heyecan ve bilgi vericidir.

Hatta o kadar heyecanlıdır ki tüm Batılı (Fransız, Alman, Amerikalı) ve Doğulu (Rus, Çin, Japon) ilim adamları; arkeolog, antropolog, sanat tarihçi ve Türkolog bizim öz Türk tarihimizi ve atalarımızı bizzat araştırmışlardır. Bu sadece heyecandan ötürü değildir tabi ki; yukarıdaki milletlerin ilim adamları Ulu Türkistan coğrafyasında 2400 yıl boyunca Türklerin yönetmediği bir dönem ve bölge bulamamışlar ve bu araştırmaları “problematik (tartışmalı)” sıfatı ile sürdürmüşlerdir. Bunun iki sebebi olabilir:

1. uluslararası arkeolojik akademik literatürde Türk devlet ve hükümdarlarının bu etkili izlerini göz ardı edebilmek;

2.Batılıların Hint-Avrupa tezini ispatlamak, doğuluların ise Türk milletini bir bütün değil de parçalara ayırarak farklı milletlermiş gibi göstermek istemeleri. 

 

Altın Ordu Han'ı Toktamış'ın "Bik Haci" Adlı Kişiye Verdiği "Tarhanlık" Yarlığı (Fermanı), Hermitage Müzesi

Elbette Ulu Türkistan coğrafyasında Türk devletlerinden başka diğer milletlere ait devlet veya boylar da yaşamışlardır; ancak ilmi olarak aynı tamgayı taşıyan, aynı töreyi uygulayan, aynı yer ile kişi adlarını ve unvanlarını taşıyan, aynı tip kıyafetleri ve silahları kullanan, inandıkları din farklı (Budizm, Manihaizm, Nesturî Hıristiyanlık gibi) olsa da eski Tek Tanrı inançlarını içlerinde hep taşıyan ve bu inanç üzere yaşayan Türkler, diğer milletlerden kültür ve sanat yolu ile ayırt edilebilmektedir. 

Bilge Kağan'ın Tacı

 Tüm Türk Hükümdarları Tanrı’nın verdiği
Yarlık (emir), kut, siyasi hâkimiyete sahip olma (iyi talih) ve Ülüg (kısmet) ile Kutlu Hükümdar olmuşlardır. Bu “Kut”lu Türk hükümdarlarının kullandıkları eşyaları da Kut’ludur. “Kut”lu eşyalar şahsi eşyalarından başlar ve kutsiyeti artarak devleti temsil eden eşyalarına doğru mukaddes olur. 

Makalenin Tamamı (İndir )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

GÖKTÜRK DÖNEMİ KIYAFETLERİ

ANTİK MISIR VE TÜRKLER

AMERİKA'NIN TÜRKLER TARAFINDAN KEŞFİ