ALPER TUNGA'NIN TORUNU, İLK TÜRK KADIN HÜKÜMDAR TOMRİS

 


Abdulhalik BAKIR, Ahmet ALTINGÖK

Sakaların Horasan sahasına indikten sonra burada bir dünya devleti kurdukları söylenmektedir. Bu devlet Fergana ile Alay vadisi ve Mergab’a kadar olan Batı Pamir sahasını da içerisine almaktaydı. Buradaki Saka İmparatorluğu’nun sınırları İranlı Ahamanişler döneminde Merv şehrinden Hindikuş dağlarına kadar uzanmaktaydı. 


 

Saka Türkleri ve İranlıların bilinen ilk sıcak temaslarının Saka imparatoriçesi Zarin’in Med hükümdarı Striange’nin yapmış oldukları İran savaşlarıdır . Bu savaşın nedeni olarak Sakaların Baktirya’yı aldıktan sonra İran içlerine doğru yürümelerinden kaynaklanmaktaydı. Bu savaşın Sakaların Baktirya’da yerleşmeleri ile son bulduğu ve Ahamanişlerin kurulmasından önce Baktirya halkının tamamen Sakalardan oluştuğu belirtilmektedir.

 


Sakaların en güçlü hükümdarının ise İranlıların Afrasyab dedikleri Alper Tunga olduğu ve kendisinin Pers hükümdarlarından Keyhüsrev tarafından MÖ 624 yılında öldürülmesinden sonra Saka devletinin zayıfladığından bahsedilmektedir. Keyhüsrev Alper Tunga’yı Altaylara kadar takip ettikten sonra kendisini Azerbaycan topraklarında yakalayarak öldürmüştür.

 


Alper Tunga’dan sonra kendisinin torunu olan Saka imparatoriçesi Tomris ise MÖ 529 yılında Perslerin meşhur hükümdarı Büyük Dara’ya karşı ülkesini kahramanca savunduğu ve veliahdı olan Spargabir’in İranlılar tarafından öldürüldüğü söylenmektedir. Tomris Sakaların büyük kolu olan Massagetlerin kraliçesiydi ve Saka Turan İmparatorluğu’nu başarılı bir şekilde Perslere karşı savunmuş hatta Kiyros ve ordusunu imha etmiştir.


 

Makalenin Tamamı

***

Prof. Dr. İlhami Durmuş

MÖ 539 yılında Kirus Babil’i zapt etmek ve büyük bir törenle şehre girmek suretiyle Babil Devleti’ni krallığına katmıştır. Kirus ömrünün son yıllarını İran’ın kuzeydoğusunda oturan bozkır kavimleri ve en çok Sakalarla savaşmakla geçirmiş ve aşağı Oxus bölgesinde MÖ 529 yılında ölmüştür. Burada Kirus’un ölümüne neden olan savaşta Pers ordusu ağır bir yenilgiye uğratılmıştır. Savaş dar bir boğazda yapılmış Saka ordusuna komuta eden Tomris (Sakaların bayan lideri) ve askerleri büyük başarı kazanmışlardır. Bu savaşta “turan taktiği” ya da “kurt oyunu” adı verilen bozkır savaş taktiği ustaca uygulanmıştır.

Makalenin Tamamı

 



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

GÖKTÜRK DÖNEMİ KIYAFETLERİ

ANTİK MISIR VE TÜRKLER

AMERİKA'NIN TÜRKLER TARAFINDAN KEŞFİ