ÇAĞDAŞ AZERBAYCAN RESİM SANATINDA ESKİ TÜRK DAMGALARININ ETKİSİ
![]() |
Gün ve Ay Tanrısı, Turfan Manehizm Kitabından |
Dr. ilham Enveroğlu
Kaya tasvirleri, Azerbaycan sanatının en eski ve zengin kaynaklarından biri sayılmaktadır. Azerbaycan’ın Gobustan, Kelbecer, Gemikaya, Abşeron bölgelerinde, yaşı M.Ö. 10-9. Bin yıllardan Orta Çağa kadar süregelen, zengin kaya çizimleri mevcuttur. Bu tasvirlerse ilkel insanların yaşam biçimleri, av sahneleri, dini vb. Ritüel karakterli ayinler, çeşitli yabani ve evcil hayvanlari kozmogenik işaretler, boy-soy ve kabile damgaları yer almaktadır. Ayrıca bu çizimlerin, Orta Asya, Ural, Karelya, Sibirya ve Kırım yarımadasında bulunan kaya tasvirleri ile benzerlik taşısa da, daha çok Doğu ve Güney Doğu Anadolu’da tespit edilmiş kaya çzimleriyle aynı karakterli oluşu ve benzer sitilistik özellikler taşımasıyla arkeologlarınn dikkatini çekmektedir.
Damgaların tarihî coğrafyası oldukça geniş bir araziyi kapsamaktadır. Damgalar, Proto-Çin sanatında, Moğolistan’da, Altay’larda, Sibirya’da, Orta Asya’da, Ural’da, Doğu Avrupa’da, Kafkasya’da, Karadeniz’in kuzey bölgelerinde, Azerbaycan’da, Anadolu’da, Mezopotomya ve Mısır’da, kısaca farklı zaman dilimlerinde eski Türk boylarının uğradıları bir çok yerde tespit edilmiştir.
Türk damgaları içerisinde anlamları belirlenemeyen soyut simgelerin yanı sıra güneş, ay, yıldız, hayat ağacı sembolleri, boğa, geyik, dağ keçisi, at, kurt, alıcı kuşlar (kartal, atmaca,şahin, sungur vb. ), koç-koyun, yılan vb. Türkler tarafından kutsal sayılan hayvan motifleri ile karşılaşıyoruz.
Sırası gelmişken “Kün-Ay” motifleri hakkında eski Türk sanatı araştırmacıları değerli açıklamalarda bulunmaktadır. Emel Esin; Türklerde Kün-Ay ikonografisi hakkında aşağıdaki bilgileri vermektedir.
“Türk milletinin dünyaca tanınan simgesi, hilal ile güneş veya yıldız işareti, Türk ve yabancı araştırmacıların dikkatini tekrar tekrar çekmiştir. Selçuklu ve Osmanlı devrinde hilal ile güneş veya yıldız işareti hallında değerli eserler mevcuttur. Ancak bu işaretlerin kökeni çoğunlukla astral ikonografi bakımından zengin olan ve iyi tanınan Yakındoğu’da aranmıştır. Halbuki İç Asya çevresinde, proto-Türk olarak kabul edilen milletlerin ve Türklerin gök ibadeti kozmolojisi içinde yar alan ikonografi de aynı derecede zengindir ve o kadar köklüdür ki astral simgeler, piktogram ve tamga şekline gelmiştir, Hattâ Kök Türk yazısında fonogram olarak gözükürler.”
![]() |
Kazakistan "Tamgalı" Petrogliflerinde ve İstanbul Beşiktaş Metro Kazısında Bulunan Güneş-Ay (Ay Yıldız) Motifleri |
Azerbaycan Resim Sanatı, Orta Asya Türk Sanatı ile bağlantılı olmakla beraber, çok eski yerel kaynaklara dayanmaktadır. Azerbaycan topraklarında milattan çok önceleri İskitler, Massagetler, Kaspiler, Lulubiler, Kutiler, Buntürkler, sonradan Hunlar, Hazarlar, Oğuzlar, Kıpçaklar vb. Türk soylu kavimlerin yaşadıkları bilinmektedir.
Çağdaş Azerbaycan-Türk resim sanatında eski Türk damgalarının yoğun bir etkisinin olduğu ve bu etkinin gelenekten yararlanma sürecinde yeni bir evre olarak algılandığını söyleyebiliriz. Bu evre, Küreselleşme adı altındaki kültür emperyalizminin; yerel ve milli kültürlerin yok edilmesi dayatmasından korunmak için önemli ve gereklidir.
Türk Güneş ve Ay İkonografisinin Doğduğu Çevre
Türkiye, Azerbaycan, Güney Kore ve Norveç Petrogliflerinin Benzerlikleri
Yorumlar
Yorum Gönder