TRAKLAR, TİRASLAR VE TÜRKLER

 


Prof.Dr. Cengiz Karaşarlı

Traklar da Akdeniz ve Doğu Avrupa’nın diğer kavimleri gibi M.Ö. birinci milenyumun sonuna kadar Romalılar ve Yunanlılar trafından asimile edilmişlerdi. Batılı araştırmacıların Trakları İndo Avrupalı ilan etmelerine karşın, 13 ve 14. yüzyılın İskandinav araştırmacıları açıkça Trakları açıkça“Türk” olarak tanımlamışlardır.

Tiraslar

Eski iskandinav yazarlar, efsanevi Tiras’ları “Türk kökenli Trakların ilk yerleşimcileri” olarak tanımlamışlardır. Tiras tanımlaması, Hazar Türklerinin dokümanlarında; Hazar, Avar, Oğuz, Bulgar, Savir, Bizal, Tarna Türklerinde kullanıldığı hali olan ve Etrüsklere Yunanlılarca verilen isim olan “Tir-s” şeklinde geçer. 

 Bizal

Diğer tanınmış bir bir Türk boyu olan Bizal’larden Hazarlar “kardeş” tanımlaması ve Bisalt adı ile söz ederler. Bu isimlendirmedeki “t” harfi, Tirkut, Soyut, Oyrot örneklerinde olduğu gibi türk boy isimlerini çoğul hale getirmek için kullanılmış Türkçe bir eklemedir.

Tarna

Kardeş listesindeki diğer bir isim olan Tarna ise İlyada destanında, Troya (Truva) onomastiğinde, bir bölgenin ismi, aynı zamanda Eski Kazakistan Türklerinin bir boyudur.

Türk ve Traklar arasındaki bu paralellikler takipeden satırlardaki pek çok kişi ve diğer kelimelerdeki ortaklıklarla daha iyi anlaşılacaktır.

Dardan

Bu isim Troyalıların kökenleri ile bağlantılı bir Trak boyunun adıdır. Dardan, Troyalıların ataları ve Troyalılar ile Trakların akrabalığının bir sembolüdür.İndo Avrupa dillerinde bulunmayan bu kelimenin rasyonel açıklaması Kırgız Türklerinde“sağlıklı, çok büyük” anlamlarına gelen kişi ismi olan Dardan ile yapılabilir. Ayrıca Dardan “büyüklük” anlamına gelen Kazakistandaki bir dağın adıdır. Dardan kelimesi “Kendini büyük görme” anlamındaki Dari, o da “dağ kadar büyük” anlamına gelen “Dar” kelimesinden türemiştir.Kırgız folklorunda ise Dardan, sporcular ve alpler için kullanılır.Dolayısı ile bu kelimenin Arnavutça “armut” anlamına gelen dardhe kelimesi ile açıklamaya çalışmak gereksizdir.

Artay

Bir Trak kişi ismi olan Artay, Türk ismi olan ve “adam gibi” anlamında Ertay ile aynıdır.

Hepsi (İngilizce)

Traklar ve Makedonlar

Traklar

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

GÖKTÜRK DÖNEMİ KIYAFETLERİ

ANTİK MISIR VE TÜRKLER

AMERİKA'NIN TÜRKLER TARAFINDAN KEŞFİ