İSLAMİYETTEN ÖNCE KAFKASYA’DA TÜRKLER
![]() |
Kaynak |
Yrd.Doç.Dr. Zekiye Tunç
Türklerin Kafkasya’daki varlığı Proto Türk kavimleri ile ilişkilendirilen MÖ IV. bin yılına tarihlenen Nalçık mezarlığı kadar eskidir diyebiliriz. Kurgan yapma geleneği Türklerde eski çağlardan itibaren mevcuttu. Bu sebeple Asya’daki Türk kurgan yapılarına Kafkasya’da da rastlanılması bölgeye kuzeyden göçlerin olduğu yönünde olasılıkları doğurmuştur.
Türkler yayıldıkları bölgelere kültürlerini taşımışlar ve kendilerinden izler bırakmışlardır. Kurgan geleneğinin yanında balbal ve benzeri dikili taşları içeren kültür varlıklarını batıda İberik yarımadasından doğuda Moğolistan’a kadar geniş bir alana yaymışlardır. MÖ III. binyıla tarihlendirilen taşlar Kırgızistan, Kazakistan, Kafkasya, Altay, Sibirya, Tuva yöresi ve Moğolistan gibi bölgelerde bulunmuşlardır.
Türklerin kültür mirası olan kaya resimleri Kafkasya’nın bir parçası olan Doğu Anadolu’nun çeşitli yerlerinde tespit edilmişlerdir: Erzurum’da Cunni, Kars’ta Camuşlu, Geyiklitepe, Karaboncuk, Dere içi, Borluk, Oltu Taş Heykeli, Cunni Mağarası, Yusufeli Yazıtı, Kağızman Geyiklitepe Kaya Panoları, Çıldır, Oltu, Narman, Hınıs At-Koyun-Koç Mezar Taşlarıdır. Azerbaycan Gobustan kaya resimler ile Kuzey Kafkasya’daki Teşikle ve Zelençük-Krayda kaya mezarlarındaki resimler arasında benzerlikler vardır. Aynı zamanda bunlar Asya ve Doğu Anadolu’da bulunan kaya resimleriyle de benzer özelliklere sahiptirler,
Doğu Anadolu’da tespit edilen kaya resimlerinin benzerleri Kafkasya’da da olduğu için Türklerin geniş bir alana yayıldığını açıkça söyleyebiliriz. Böylelikle Runik (Göktürk) yazı şeklinin örneklerinin de bu sahalardaki varlığı Türklerin bölgedeki kültürel dağılımını gösterir. Kafkasya’da runik yazı Don, Volga, Kuban, Terek Nehirleri kenarlarında ve Sarkel, Belencer, Mayatsk, Humara, Ulu Dorbun, Hasaut, Arhız vb. bölgelerde yapılan arkeolojik çalışmalar sonucunda buradaki eserlerin üzerinde bulunmuştur.
Yorumlar
Yorum Gönder