FRANK’LAR, MAKEDONLAR, TRUVALILAR (TROYALILAR ),TÜRKLER

 


ATEM Askeri Tarih Şube Müdürlüğü Tarih Uzmanları Nurcan ASLAN, Fatma İLHAN

Ortaçağ’ın tarihçilerinden olan Fredegar; Romalılarla birlikte Frankların, Makedonların ve Türklerin de aynı soydan geldikleri hakkında iddiaların olduğunu bildirmektedir. Fredegar’a göre, Truva’dan kaçanlar birkaç gruba ayrılmış, bir grup Makedonya’ya giderek Kral Philippos ile oğlu Büyük İskender zamanlarına kadar çok güçlü bir askerî kuvvet oluşturmuştur. Diğer bir grup da kendilerine Francio adlı bir kral seçerek “Frank” ismini almış ve Avrupa’da Ren, Tuna ve deniz arasına yerleşmiştir. Ayrıca Makedonların da aynı soydan geldikleri kabul edilmiş ve bağımsız bir şekilde yaşadıkları belirtilmiştir. Fredegar, Türk halkının da Truvalıların soyundan geldiğini belirterek: ”Bunlar (Türkler), Frankların yaptıkları sayısız savaşlar sırasında Asya'da dolaşıp, nihayet Avrupa'ya girdiklerinde onlardan ayrılıp, okyanus ile Trakya arasında Tuna kıyılarına yerleşen koludur. Bunlar kendilerine Torquotus adlı birini kral seçmişlerdi. Türk halkı da adını ondan almaktadır."24 demek suretiyle Türklerin kökeninin Truvalılara dayandığını belirtmiştir. 


Fredegar ile aynı görüşte olan Venedik tarihçisi olan Andrea Dandolo da bu konuda şunları yazmıştır: “Türkelerin vatanı Kafkas dağlarının arkasındadır, kökenleri Truvalıların Kralı Priamos’un oğlu Turkos’a dayanmaktadır. Turkos, kentin alınmasından sonra yandaşlarının büyük bir bölümüyle bu yörelere sığınmıştır.”25 Ortaçağ’ın dünya tarihi kitaplarında da Franklar ve Türklerin akraba oldukları ve Truva kökenli oldukları bilgileri yer almıştır. Bunlardan Hartmann Schedel’in Dünya Kroniği’nde resimleri gösterilerek (Resim-3) yapılan açıklamada: “Bu ikisi, Turcus ve Franco, Troya’dan kaçtıktan çok sonra iki krallık kurmuşlardı.” denmektedir. Burada adı geçen Franco, Hektor’un oğlu ve Priamos’un torunudur. Turcus konusunda ise: “Kral Priamos’un oğlu Troilus’un oğlu. O, kendisinden gelen halka kendi adından dolayı Turcos denmesini istemiştir.” denmektedir.26

 


Franklarla Türklerin Truvalıların soyundan geldikleri konusundaki görüşler daha sonra da savunulmaya devam etmiştir. Nitekim 1108’de Guibert de Nogent, 1190-1264 yılları arasında yaşamış olan Vincent de Beauvais27, 1208’de Rigord28, Jean Lemaire des Belges gibi yazarlar, Macar ve Alman tarihçiler de yazdıkları eserlerde bu görüşü yinelemişlerdir.29

24 Michael Borgolte, “Avrupa'dan Hikâyeler ve Troia”, Düş ve Gerçek Troia, Çev. Selma Bulgurlu Gün, Homer Kitapevi, İstanbul, 2001, s. 193.
25 Stefanos Yerasimos, “Türkler Romalıların Mirasçısı mıdır?”, Toplumsal Tarih, Sayı: 116, İstanbul, Ağustos 2003, s. 68.
26 Hartmut Kugler, “Bütün Dünyada Troialılar”, Düş ve Gerçek Troia, Çev. Selma Bulgurlu Gün, Homer Kitapevi, İstanbul, 2001, s. 236.
27 Reşid Saffet Atabinen, Türklerin Avrupalılarla Müşterek Troya Menşe’leri Efsanesi Üzerine Araştırma, İkinci Basım, İstanbul, 1951, s. 17.
28 Borgolte, a.g.m., s. 197.

29 Atabinen, a.g.e., s. 17.

Makalenin Tamamı

***

Prof.Dr. Ekrem Memiş

Troyalılar bir müddet Batı Anadolu’da oturduktan sonra, deniz yoluyla İtalya’ya göç etmişlerdir.Fakat bu göç, iki aşamada gerçekleşmiş gibi görünmektedir. Arkeolojik buluntulardan anlaşıldığına göre, bu göçlerin birinci aşaması M.Ö. 10. yüzyılda, ikinci aşaması ise M.Ö. 8. yüzyılda cereyan etmişti. Troyalıların İtalya kıyılarına ayak bastıkları bu ikinci göç hareketinin cereyan ettiği sıralarda Avrasya steplerinden gelerek Kafkaslar üzerinden Doğu Anadolu‟ya giren iki Türk kavmi ile karşılaşıyoruz. Bunlar, Kimmer ve İskit kavimleridir. Kimmerler, Anadolu‟da Frig Devleti‟ni yıkarak yaklaşık bir asır bu ülkede egemen olmuşlar, sonra da Lidyalılar tarafından ortadan kaldırılmışlardır.

İskitler ya da diğer adıyla Sakalar denilen Türk kavmi ise 28 yıl Doğu Anadolu‟ya hükmettikten sonra, Kimmerlerin boşalttığı Güney Rusya‟ya yerleşerek orada Büyük İskit İmparatorluğu‟nu vücuda getirmişlerdir. Fakat bir kısım Sakalar, Güney Rusya‟ya dönmek yerine batıya doğru yürümeye devam ederek, Anadolu‟yu baştan başa geçtikten sonra deniz yoluyla İtalya‟ya gelmişlerdir.

İşte Sakaların bu grubu ile daha önceden İtalya‟ya göç etmiş olan Batı Anadolulu Troyalılar İtalya‟da karışıp kaynaşarak, bizim Etrüskler yada Tursakalar dediğimiz kavmi meydana getirmişlerdir. Bir başka deyişle, Etrüskler adı verilen kavim, Troyalılar ile Sakaların birleşmesiyle oluşmuş yeni bir Türk topluluğudur. Dolayısıyla bu yeni kavmin kökeni hem Anadolu‟ya hem de Orta Asya‟ya dayanmaktadır. Onların Orta Asya kökenli olduğunu gösteren başka deliller de vardır. Bunlardan biri, kurt motifidir. Romulus ve Romus kardeşleri emziren dişi kurt motifi, belli ki, Etrüsklerin Orta Asya ile irtibatlı olduklarının en önemli işaretidir. Etrüsk krallarının asalarında yer alan kartal motifinin de Asyakökenli olduğuna şüphe yoktur. Zira çift başlı kartala tarihte ilk kez Sümerlerde rastlanmaktadır ki,daha önceki sayfalarda, Sümerlerin Mezopotamya‟ya Orta Asya‟dan geldiklerine işaret etmiştik.

İtalya, Milano, "Galleria Vittorio Emanuelle II" Zeminindeki Kurt Anne'de Süt Emen Romulus ve Remus (B.Tarhan Albümünden)
 

Sümer çivi yazısı ile yazılmış tabletlerde “imdigud” denilen çift başlı kartal, Orta Asya Türklerinden olan Göktürklerde ve daha sonraları Selçuklularda da görülmektedir ki, bütün bu kavimlerin kökeni aynı yere dayanmaktadır. Dolayısıyla Etrüskleri oluşturan iki toplumdan (Troyalılar+Sakalar) en azından birinin (Sakalar), Orta Asya kökenli olduklarına şüphe kalmamaktadır. Etrüsklerin Türk olduklarına işaret eden bir başka delil de, kırmızı rengin, bütün Türklerde olduğu gibi, Etrüsklerde de kutsal renk olarak kabul edilmesidir. Kabartmalar üzerindeki Etrüsk tasvirleri de, bu insanların, tıpkı Türkler gibi orta boylu, geniş omuzlu ve yuvarlak kafalı olduklarını ortaya koymaktadır.

MakaleninTamamı Türkler Cilt-1 Sayfa 654

Etrüsklerin Türklüğü

Türklerin Avrupalılarla Ortak Troya Kökenleri

Troyalılar Niye Türk Olsun

Traklar ve Türkler

Hititler (Etiler) 

Genetik Testler: İtalyanlar Türkiye'den 

Roma'yı Kuran, Troyalıların Torunları Türk Etrüskler

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

GÖKTÜRK DÖNEMİ KIYAFETLERİ

ANTİK MISIR VE TÜRKLER

AMERİKA'NIN TÜRKLER TARAFINDAN KEŞFİ