ÇİFT BAŞLI KARTAL
![]() |
Selçuklu Kartalı |
Yrd.Doç.Dr. Mehmet Alparslan Küçük
Türk mitolojisinde, Tanrı’ya açılan göğün kapısını çift başlı bir kartal beklemekte ve Tanrı Ülgen’in sembolü olarak değerlendirilmektedir. Çünkü gücün göklerdeki simgesi olarak Kartal, gök ile yer arasında hızlı bir şekilde gidip gelebilmekte ve güneşe gözünü hiç kırpmadan bakabilmektedir. Bu özelliği ile o, güneş, ateş, ışık ve göz sembolleriyle ilişkilendirilmektedir. Bu bağlamda da kartal kötülüğün düşmanı ve kötülükle mücadelenin sembolü olarak kabul edilmektedir.
Mitolojik ağaç olan “Hayat Ağacı ”nın üstünde de çift başlı kartal yer almaktadır. Kartal, göğün beşinci katında yaşamakta, canlılar ve insanlar arasındaki “Demir Kazık Kutup Yıldızı”nın olduğu yerdeki kapıda nöbet tutmaktadır. Sıradan canlıların yukarı geçişine izin vermediği gibi kendisi de Tanrı katına çıkamamaktadır. Tanrı’nın mesajlarını kamlara (şamanlara) ve hakanlara iletmekle yükümlü kartal, Oğuz Türklerinin kuş ongunları (sembolleri) arasındadır.
***
Murad Adji
Belki de Türklerin sembolü olan bu iki başlı kartalı, Atilla'dan sonra kendilerine Bizanslılar beğenip almış ve konstantinopolis'in arması olarak kabul etmişlerdir. Daha sonra aniden, iki başlı kartal, Rusya İmparatorluğu'nun sembolü olarak görünmüştür. I. Petro Azak savaşlarından ve bozkırların yağma edilmesinden sonra Kıpçakların bazı simgelerini benimsemiştir. O devirde Rusya'da daha önce bilinmeyen Kıpçaklara ait haç ve pek çok nişan Ruslar tarafından benimsenmeye başlanmıştır. Altaylılar devrindeki Dest-i Kıpçak medeniyetine ait ve pek çok kurganda bulunmuş nişanlardı.
Kaybolan Millet Kitabından
***
Dr. Coşkun Kumru
Kartalın çift başlı olarak tasvir edilmesi onun güç ve kuvvetine atıf yapmaktadır. Türklerde arma olarak kullanılan ve çok sayıda örneği bulunan kartalların çift başlı olarak yapılmaları üzerinde de bazı görüşler mevcuttur. Bunlardan birisi yedi başlı devler gibi, kartalın çift başı ve gagası, gücünü ve fevkaladeliğini artıracağıdır.
Çift başlı kartal kültünün en özgün şeklinin Yakut Türklerinde karşımıza çıktığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Yakut Türklerine göre göğün en yüksek noktasında yani dünya ağacının tepesinde çift başlı bir kartal bulunmaktaydı. Gökleri koruyan çift başlı kartal ve buna bağlı olarak gelişen gelenek oldukça köklü bir anlayışı ifade etmekteydi. Eski Türk gelenekleri noktasından hareketle, gök gürlemeleri ile şimşek ve yıldırımların çift başlı kartal tarafından yaptırıldığı inancının söz konusu anlayışla uyumlu olduğu söylenebilir.
Yorumlar
Yorum Gönder