ERKEN DÖNEM TÜRK ERKEĞİNİN GİYİM KUŞAMI
Sergey A. YATSENKO
Çev. Hicran KARATAS
Türklerde ilk olarak; tipik olan üçgen yakalı kaftan, boyundan bitiştirilmemiştir. Bu detay daha sonraki yüzyılda baskın hale gelmiştir. Semerkant’taki Efrasiyab duvar resimlerive topraktan yapılmış bulgulardan hareketle, söz konusu detayın bir sonraki yüzyılda baskın hale geldiği görülmektedir.
Türk erkeğinin giyim kuşamının üst beden unsurlarının renkleri; beyaz, kırmızı, bazen sarı; çok önemli kişilerde yeşil,açık/ koyu mavi , siyahtır (ayak giyim unsurlarında ve başlıklarda) Daha önce çok kullanılan ve popüler olan beyaz, az da olsa pembe ve kırmızı renklerden sonra ye il ve açık/koyu maviler tasvirlerde görülürken kahverengi renk soylulukla ilgili tasvirlerden kaybolmuştur.
Erken dönem tasvirlerde resmedilen tüm kişiler başlık kullanmamakta ve saçları uzun örgülüdür ( Semerkant’ta Batı’da tasvir edilen tüm şahıslar, üzerinden söylenilebilir). Onlardan farklı olarak sonraki periyotta muhtemelen Çin’de yaşayan ve soylu olmayan kişiler saç örgüleriyle başlık kullanmaktaydılar.
Sadece erken dönem tasvirlerinde kırmızı pantolon görmekteyiz. Bu, Sakalar zamanından beri bir Orta Asya geleneğidir (Altay Dağlarında Pazırık Kurganı, Sincan’da Zanhunluk, Kazakistan’da Semirechye) dahi ileri periyotlarda da (Noin – Ula Kurganı, Kırgızistan’da Kenkol Kültürü ve diğerleri: Yatsenko 2006a: 94) varlığı bilinmektedir. Özellikle Grup 1’de pantolonları beyaz renkte ve oblik çizgili görmekteyiz . Erken dönem orijinal siyah kemerin An Qie ile yapılan toplantılarda Türkler için çok önemli olduğu bilinmektedir. Kemer çok uzundur, bele iki kez sarıldıktan sonra bağlanmaktadır.
Sonraki periyotta, tozlukların kemere (ya da kuşağa) bağlanarak kullanıldığı kaydedilmiştir (Festival, tören unsuru değildir). Üst beden giyim kuşamında beyaz ya da pembe rengin varlığı yüksek statüdeki bir göstergesidir.
İlk dönem tasvirlerde önün tamamen iliklenmişolması nadir ve özel zamanlardadır. Ayakkabılarda da ayak bileği hizasında bot (muhtemelen ayakkabı), siyah uzun çizme, üçgen tasarımlı çizme ve tozluklar karşımıza çıkmaktadır
Türklerin Bin Yıl Önce Ütü Kullanması
Dipçe:
Halay'ın yüzlerce yıldır bir Türk kültür ögesidir. Resimdeki şenlikte çalgılar ve özellikle çeng dikkat çekicidir.
Yorumlar
Yorum Gönder