ÇİN TOPRAKLARINDAKİ BAZI TÜRK SOYLULARININ KURGANLARI

 


Yard. Doç. Dr. Tilla Deniz Baykuzu

Türk kültürünün en önemli yapı taşlarından biri olan kurganlar, gerek Türklerin yayıldıkları coğrafyaları, gerek civar kültürlere olan etkilerini yani, Türk kültürünün yayılma sahalarını göstermeleri açısından oldukça değerlidir. Üstelik kurganlar içlerinde bulunan ölüye ait eşyalar ve çevresindeki ölüyü betimleyen heykel ve onu anlatan kitabeleri ile de küçümsenmeyecek öneme haizdirler. Bu eserlerin incelenmesi ve değerlendirilmesi Türk kültür tarihinin aydınlanmasına yardımcı olmaktadır.

Bu sebeple biz geç dönem Hun devletleri yani IV. yüzyıldan, Göktürk devletinin sonuna kadar olan beş asırlık bir süreçte Çin yıllıklarında kaydedilmiş Türk hükümdar, bey ve soylularına ait kurganların yerlerini belirledik. Bunlara bazı arkeolojik olarak keşfedilmiş ama az bilinenleri de eklemeyi ihmal etmedik. Böylece Türk kültür ve sanat tarihçileri ile arkeologlar ve Türkologlara ışık tutacak bir dizi makale yazmayı amaçladık.

İlim dünyasında bir ilk olan bu çalışmamızda umudumuz Türk kültürünün yeni verilerle daha da aydınlanmasıdır. Genellikle Çin topraklarında bulunan bu kurgan, yazıt ve heykeller eğer Çinli arkeologlar tarafından bulunmuş ve üzerinde çalışmalar yapılmışsa bile Türk uzmanlar tarafından Türk kültürüne göre yeniden değerlendirilmeye alınmalıdır.

Makalenin Tamamı

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

GÖKTÜRK DÖNEMİ KIYAFETLERİ

ANTİK MISIR VE TÜRKLER

AMERİKA'NIN TÜRKLER TARAFINDAN KEŞFİ