HIRVATLARIN KÖKENİ

 

Türkçe Konuşan Kiril ve Metody Kardeşlerin Geliştirdiği Glagol Alfabeli Basca Tableti


Ak Hırvatlar görünüşte Ortaçağ'da geçen Karpatların kuzeyindeki sahada bir devletleri olan Slav cinsinden bir halktır. Bölgesel konularda fazla etkileri olmamıştır, bu yüzden Ortaçağ kaynakları onlardan fazla bahsetmez. Bunların Balkan Hırvatlarıyla bağlantısı ve oluşumlarına katkısı önemlerini artıran tarihi konulardır. Eski eserlerde ima edildiği üzere bunların ulus kurucu topluluğunun etnik aidiyet veya kökenlerinin slav olmadığı görülüyor.

Balkan Hırvatlarının doğu köklerine dair yüzyıldır süren tartışmalar esasında kuzeydeki bu akrabaları için de geçerlidir. Bu makale, Ortaçağ İslam ve Rus kaynaklarında geçen, bilimin hâlâ kimliklerini aradığı bazı gizemli halklar için (Mrvât, Ak Ugor vd.) yeni bazı çözümlemeler getirmektedir.

Bunlar batı Avrasya bozkırlarının Türk kökenli boy birliği Sarı Oğurlarla alâkalıdır. Çevrelerindeki Slav kitleleri içinde zamanla kimliklerini yitirmişler, ancak Oğur Türkçesi olan dillerini bırakırken isimlerini korumuşlardır.(1)

Önceleri Karadeniz'in kuzeyinde, olasılıkla Hun kalıntısı bir Türk kabilesinin ismi olarak geçen Bulgar, daha sonra yaygınlık kazanmış, hem Kubrat'ının büyük devlerinin hem de Tuna ve İdil bölgesindeki sonraki ik iki devletin ismi olmuştur. Kafkaslar'daki Balkar'ların ismi de onlardan gelir. Ama Hırvatlar/Sarı Oğurlarla ilgili hiçbir kaynakta Bulgar ismine rastlanmaz.Bunun sebebi, Sarıoğurların çok erken bir tarihte,  556-558 civarında diğer oğurlardan koparak Orta Avrupaya (Muhtemelen Galiçya'ya) gitmiş olmaları, Bulgar isminin daha sonra yayılmaya başlamış olmasıdır. Yani Sarıoğurlar Bulgar haline gelmeden bozkırlardan ayrılmışlardır.

Kaynak

 

Bizans İmparatoru "Hırvat" kelimesinin anlamını verirken "çok ülke işgal eden"  şeklinde açıklar. Bu , eski "kubratmak" fiilinin anlamı ile uyuşur. Zira kelime, Orhon yazıtlarında açıkça geçtiği üzere devlet kurmak, dağınık boyları bir araya getirmek anlamında kullanılır. Bizans İmparatoru, doğru bir anlam veriyor ancak Hırvat kelimesinin kökü olan "kurbat" ı değil başka bir kelime olan Kubrat'ı açıklıyor.

Hırvat kelimesinin kökeninin "Kurbat" olduğunun bir başka kanıtı da bugün Macar ve Hırvatlar arasında yaygın olarak kullanılan kişi ismi "Horvat"dır. Macarlarında soy hazinesinde Bulgarlık vardır. Orta Avrupaya, Oğur boylarından olan Onoğurlarla birlikte gelmişlerdir. (2)


Kaynaklar:

1. Doğu Avrupa'da Türkler : Ak Hırvatlara Dair Doğu Kaynaklarındaki Haberler
2. Hırvat ve Sırp Göçlerinde Oğur İlgisi
3. Hırvat Ulusunun Oluşumu. Balkan Kimliğinde Türk Damgası
4. In Search of the Lost Tribe. The Origins and Making of the Croatian Nation

5." In Search of the Lost Tribe.The Origins and Making of the Croatian Nation" Kitabının Değerlendirmesi ,Bülent Keneş
6.Kubrat Han ve Büyük Bulgar Devletinin Kuruluşu


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

GÖKTÜRK DÖNEMİ KIYAFETLERİ

ANTİK MISIR VE TÜRKLER

AMERİKA'NIN TÜRKLER TARAFINDAN KEŞFİ