ALP ER TUNGA (TONGA)

 


Yrd.Doç.Dr. Altan AYAN

Alp Er Tunga’nın Türk tarihi ve Türk yönetim tarihi açısından önemi büyüktür. Alp Er Tunga’nın sergilediği yönetim ve liderlik anlayışının değerlendirilmesi yönetim bilimi açısından önemlidir. Bu açıdan Türk yönetim tarihinin çok önceki dönemlerdeki temelleri incelenmiş ve Alp Er Tunga’nın yönetim ve liderlik paradigması ortaya konularak çeşitli sonuçlar elde edilmiştir. Alp Er Tunga’nın yönetim biçiminin incelenmesi yanında hükümdarlığı zamanında sergilenen temel liderlik anlayışı ve liderlik tarzlarının da çalışmada irdelendiği söylenebilir. Çalışmada Alp Er Tunga ve Saka Türklerindeki yönetim ve liderlik paradigması ele alınarak Türk yönetim tarihinin en eski zamanları yönetim bilimi açısından incelenmiştir. 

Ülkemizde Saka/İskit tarihi ile ilgili yapılan yayın sayısı çok azdır ve yetersizdir. Saka Türkleri tarihi de Hunlar, Göktürkler ve Uygurlar gibi yeteri kadar araştırılmamıştır (Grakov, 2008). İskitler M.Ö. 8. yüzyılda tarih sahnesinde görülen ve daha sonra M.S. 2. yüzyıla kadar hakimiyet süren bir toplumdur. Mevcudiyetlerini yaklaşık 1000 yıl gibi uzun bir zaman sürdürmüşlerdir (Durmuş, 2015a: 163).Sakalar, İskitlerin devamı olarak görülebilir. Ayrıca bu topluluk kendilerine Sakalar demekte ve günümüzde Yakutlar olarak anılmaktadır (Roux, 2008). Yakutlar, en kuzey bölgelerde yaşamını sürdüren Türklerdir.

 

Alp Er TungaTasviri, Pergamon Müzesi, Berlin (B.Tarhan Albümünden)

Kaşgarlı tarafından Alp Er Tunga hakkında övgü olarak birkaç metin yazıldığı söylenebilir. Alp Er Tunga Orta Asya’nın büyük Türk kahramanı olarak anılmaktadır. Alp Er Tunga’nın Uygur hakanı Buku Han’la veya Şehname’de bahsedilen Efrasiyab’la özdeşleştirildiği söylenebilir (Roux, 2002:196). Alp Er Tunga, Türk destanlarında aynı isimle anılmakta iken, İran destanında Afrasiyab ismi ile tanınmaktadır. Alp Er Tunga, İskit Devleti’nin yükseliş dönemini yaşatan büyük bir hükümdar ve kahraman olarak görülmektedir. Alp Er Tunga M.Ö. 626 yılında öldürülmüştür (Dikici, 2014: 16). Alp Er Tunga, Türk Hükümdar soyunun atası olarak görülen ve bütün Türk topluluklarının tarihi destanlarında kahramanlıkla özdeşleşen bir kişidir. Yazlı Türk kaynaklarında Alp Er Tunga ile ilgili rastlanan en eski belge Orhun Abidelerinde mevcuttur (Abdurrahman, 2004: 2-3). 

Karahanlılar kendilerine Efrasiyab’ın oğulları demişlerdir. Efrasiyab Semerkant’ta da bilinen çok popüler bir kişiliktir. Ona Biruni, Türklerin atası demiştir. Bu kişi bir Türk kahramanı olan Alp Er Tunga’dır (Roux, 2006: 44). Sakaların Ön Asya seferini gerçekleştiren hükümdarlarının adı Alp Er Tunga’dır (Taşağıl, 2014: 48).

Makalenin Tamamı

Alp Er Tunga’nın Torunu Tomris

Alp Er Tonga Destanı


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

GÖKTÜRK DÖNEMİ KIYAFETLERİ

ANTİK MISIR VE TÜRKLER

AMERİKA'NIN TÜRKLER TARAFINDAN KEŞFİ