ETRÜSK KÜLTÜRÜ VE ROMA KÜLTÜRÜNE ETKİSİ

 

Doç.Dr. Haluk Berkmen'in "Gizemli Etrüsk Dili" Makalesindeki Etrüsk Aynası Gregorian Vatikan Müzesi


Dr. Murat ORHUN


I. Taylor, B. Carra de Vaux ve Brandenstein, Etrüskler’in filolojik anlamda Türkler ile bazı bağlara sahip oldukları görüşünü taşıyan Batılı bilim adamları olarak karşımıza çıkmaktadır40. M. Kemal Atatürk’ün bizzat teorisyenliğini yaptığı ve direktifleri doğrultusunda 1930’lu yıllarda oluşturulan Türk Tarih Tezi kapsamında hazırlanan Türk Tarihinin Anahatları isimli eserde Etrüskler başlığı altında verilen genel bilgilerde Etrüskler’in Türk kökenli oldukları ortaya konulmuş, aynı dönemde toplanan Türk Tarih Kurultayları’na sunulan bildirilerde de bu görüş detaylandırılmıştır.

Türklük görüşünün esas cephesi ise, Türk araştırmacılar A. Ayda, K. Mirşan ve H. Tarcan tarafından oluşturulmuştur. Ayda’nın Etrüskler’in Türk kökenli oldukları görüşü ana hatları ile şu hipotezler üzerine oturmaktadır:

1- Bir Türk kavmi olan Sakalar’ın bir kolu,Tuna Vadisi’nden ilerleyerek ve Alp Dağları’nı aşarak İtalya içlerine göç etmiştir (MÖ ?). Batılı ilim adamlarının Villanova ismini verdikleri kavim, Sakalar’ın bu koludur.

2- Bir Türk kavmi olan Turlar, Karadeniz’in doğu sahilini takip ederek Anadolu’ya göç etmişlerdir. Bir süre Doğu Anadolu’da kalmışlar, ardından Batı Anadolu’ya geçmişler, Batı Anadolu’da bir süre kalmalarının ardından da deniz yoluyla İtalya’ya göç etmişlerdir (MÖ 13. yy.).Herodotus’un anlatımındaki göçü gerçekleştirenler Turlar’dır.

3- Turlar’ın bir kolu, Troia Savaşı’nın ardından Anadolu’dan İtalya’ya deniz yoluyla göç etmiştir (MÖ 13. yy.). Romalılar’ın kendilerinin ataları olarak kabul ettikleri Aeneas’daki Troia’lılar, Turlar’ın bu koludur.

4- Turlar, İtalya’ya daha önce gelen Sakalar’ın kolu ile birleşmişler, Turlar’ın Troia kolu ise, bunlara sonradan katılmıştır.

5- Bu birleşim sonucunda Tursaka isimli yeni bir Türk kavmi ortaya çıkmıştır. Tursakalar, Yunanca’da Tyrrhenoi, Tyrsenoi, Pelasgoi, Latince’de Tusci, Etrusci, Mısır yazıtlarında Tursha, Etrüskçe’de Rasenna, Rasna isimleriyle anılan kavim, yani Etrüskler’dir.

6- Tursakalar’ın idari ve askeri yapısı, sanatı, dini ve inanışı, sosyal hayatı,dili ve yazısı46 ile Türkler’in (Hunlar, İskitler, Göktürkler vd.) idari ve askeri yapısı, sanatı, dini ve inanışı, sosyal hayatı, dili ve yazısı arasında benzerlikler bulunmaktadır. Bu benzerlikler, Tursakalar’ın bir Türk kavmi olduklarını göstermektedir.

Mirşan’ın Etrüskler’in Türk kökenli oldukları görüşü ise, Etrüskçe’nin kendi tarafından deşifre edilmiş olduğu hipotezi üzerine oturmaktadır. Mirşan, Etrüskçe’nin Türkçe’nin çok eski bir şekli, Etrüsk yazısının da Batılı ilim adamlarının sandığının aksine alfabetik bir yazı olmayıp, runik yazı olduğu görüşündedir.Tarcan ise, araştırmalarında Mirşan’ı baz alarak onun görüşlerini tekrar etmektedir .


 

Ayrıca, G. Barbujani başkanlığındaki İtalya ve İspanya’nın çeşitli üniversitelerine mensup on üç ilim adamından (G. Barbujani, C. Vernesi,D. Caramelli, I. Dupanloup, G. Bertorelle, M. Lari, E. Cappellini, J. MoggiCecchi, B. Chiarelli, L. Castri, A. Casoli, F. Mallegni, C. Lalueza-Fox) oluşanbir heyet, on farklı Etrüsk yerleşim alanındaki mezarlardan elde edilmiş,MÖ 7. yy. ile MÖ 3. yy. arasında yaşamış farklı kişilere ait 80 adet kemik örneği arasından incelemeye uygun olduğunu görerek seçtiği 30 adet kemik örneği üzerinde DNA analizi gerçekleştirmiş ve şu sonuçlara ulaşmıştır:

1- Etrüskler, genetik açıdan günümüzde İtalya’da yaşayan İtalyanlar’la değil,Doğu Akdeniz ve Kuzey Afrika bölgesinde yaşayan insanlar, özellikle çok kuvvetli bir şekilde de Türkler’le akrabadırlar. Etrüsk genetik havuzlarındaki Türkler’in payı, araştırmaya konu olan diğer toplumlardan üç kat daha fazla olup, Türkler ile Etrüskler arasında bir gen akışı söz konusudur.

2- Etrüskler, genetik birliği olmayan, yani biyolojik olarak heterojen bir kavim değil, genetik birliği olan, yani biyolojik olarak homojen bir kavimdir. Etrüskler’in genetik olgunlukları modern toplumların seviyesine sahip niteliktedir.

Bu antropolojik araştırma, Etrüskler’in Türk kökenli olduklarının söylenebilmesi için kıymetli bir ilmi adım olmasına karşın, Etrüskler’e dair tarihi bilgi veren mevcut malzemelere yeni ve farklı malzemelerin katılımıyla bu görüşün şekillenmesinin imkan dahiline gireceği düşünülmektedir.

Makalenin Tamamı

Asenalar (Etrüskler) ve Tanrıça Turan 

Etrüsklerin Türklüğü

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

GÖKTÜRK DÖNEMİ KIYAFETLERİ

ANTİK MISIR VE TÜRKLER

AMERİKA'NIN TÜRKLER TARAFINDAN KEŞFİ