ESKİ TÜRK TOPLUMUNDA MÜZİK VE TEDAVİ
![]() |
Kopuz |
Doç.Dr. Süleyman Sırrı Güner
İslamiyet öncesi Türk kültürü M.Ö. 3000’li yıllara kadar uzanan oldukça geniş bir zaman dilimini kapsamaktadır. Bu dönemi konu alan ilmi çalışmaları müziğin çok erken çağlarda bile Türk kültür sistemi içerisinde önemli bir konumu olduğunu ve çevre kültürlerini etkileyecek ölçüde geliştiğini ortaya koymaktadır.
Altay-Türk kültürü M.Ö. 3000’li yıllardan başlamak üzere Türk müzik kültürünün hazırlayıcısı olmuş ve göçler yoluyla bu kültürü dört bir yana yaymışlardır. Altaylar’daki Pazırık Vadisi’nde buzların altından çıkarılan ve M.Ö. ikinci bin yıl içinde tarihlendirilen “ Çeng” isimli enstruman bunlardan biridir.
M.Ö. ikinci ve üçüncü bin yıllarda Türkler flüt kullanmışlar, Fergana bölgesinde zurnayı sıkça kullanmışlar , sembolik değeri büyük olan davul çok yaygın olarak kullanılmış ve iyi ruhları çağırıp kötü ruhları kovmasına inanıldığı için tedavi amaçla kullanılmıştır.
Orta Asya kültüründe müzik ve dansı hastalıkları tedavi etmek amacı ile kullanılan Kam ve Baksı (Şaman) adı verilen hekimler vardı. Kam ve Baksılar, sadece bir hekim veya sanatçı değil, Dede Korkut örneğinden hareketle onlar; yeri geldiğinde bir medyumun, bir psikoloğun, bir sosyoloğun veya bir pedegogun görevlerini yapan çok yönlü kişiler hatta bir lider idiler.
Eski
Türklerde Müzik ile Tedavi (Türkler Cilt 3)
Yorumlar
Yorum Gönder