UZ ĞUZ OĞUZ ADININ ETİMOLOJİSİ

 


Prof.Dr. Fuzuli Bayat

Oğuzlar, Bizans kaynaklarında Uz, Arap ve Fars tarih kitaplarında Guz veya Ğuz, Göktürk Yazıtları’nda Oğuz (Tokuz Oğuz), Rus ve Hazar salnamesinde Torki, Tork, Troçin adları ile bilinmektedir. Bu etnonimin boğa (öküz) adı ile alakalı olduğu daha açık görülmektedir. Ancak, öküz kelimesinin boğaya oranla daha eski olduğunu söylemek gerekir. Öküz, bugünkü anlamda olduğu gibi koşuk hayvanı değildi. Ayrıca bayraklarında ak ve kara koç resimleri çizip, kendilerine Akkoyunlular, Karakoyunlular diyen eski Hunlar – Ortaçağ’ın  Oğuzları- hiç şüphesiz, dişi, boynuzsuz hayvanla, erkek, boynuzlu hayvanı karıştırmazdı. Sadece, eski Türkçe’nin kony olan ve Uygur döneminde y sesi ile konuşulan ağızlarda koy, n sesi ile konuşulan ağızlarda ise kon şeklinde mevcut olan bu kelime, hem koç hem de koyun anlamlarında kullanılırdı.

Oğuz etnonomini ok'la bağlantılı sayanların sayısı bir hayli çoktur. (M.Marguart, J. Nemeth vb.) Mevcut literatüre istinaden Oğuz adının etimolojik açıklamalarını aşağıdaki şekilde sınıflandırmak mümkündür :

1. Oğuz, öküz sözünden gelmedir. Bu, halk etimolojisine daha yakın olup halk arasında Oğuz'un boynuzlu tasavvur edilmesiyle de benzeşmektedir. Bu etimolojiyi ileri süren bilim adamları A.Bernştam, D.Sinor ve L.Bazindir.

2. Oğuz, ağuz, ağız sütü anlamında olup, ilk insan demektir. Bu etimolojiyi esasen İ.Berezin ve P.Pelliot savunmuştur.

3. Oğuz, nehir, çay anlamında olan ögüz kelimesinden türemiştir.S.Tolstov'un yaklaşımı böyledir.

4. M.Seyidov'a göre Oğuz, tan yerinin doğmakta olan tanın tanrısı anlamına gelir.

5. L.Ligeti, A. Kononov, L.Gumilyov'a göre Oğuz, ok-boy, kabile ve uz çoğul ekinden oluşup kabileler demektir.

6. Oğuz insani kişi anlamı bildirir. Bunu esas savunan bilgin Marquart'tır.

7. Budberg'e göre Oğuz, ugur kökünden gelip boynuz anlamını içermektedir.

8. 1993'te bu etnonimin değişik bir etimolojisini vermiştik. Bizim varyantta Oğuz ise, Türkçede ruh can anlamını veren öz/ös ve herşeyibilen öge (öge bilen kişi, <ög akıl<ö düşünmek fiilinden) sözlerinden oluşmuş semantik dallanmalar geçirerek kahin, hükümdar,antroponim, etnonim gibi anlamlara vesile olmuştur.

Oğuz adı, Türk dünya modelinin antropogonik kavranma şekli olup makrokozmosun ve mikrokozmosun hemen hemen bütün katmanlarını modellereştirir. Bu bağlamda dilcilerin teklifettikleri her etimolojilerin her biri bu kozmik modelin bir katmanını oluşturur.

Makalenin Tamamı

Kotuz Tamgası

Kaynak



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

GÖKTÜRK DÖNEMİ KIYAFETLERİ

ANTİK MISIR VE TÜRKLER

AMERİKA'NIN TÜRKLER TARAFINDAN KEŞFİ