ESKİ TÜRKLERDE OK'UN HUKUKSAL ANLAMI

 

Kuş ve Antilop figürlü İskit Ok Ucu, Arzhan (Arjan) Kurganı-Tuva M.Ö. 700 

 

Prof. Dr. Osman Turan

Okun yaya tâbi olması, yayın, oku sevk ve idare etmesi dolayısı ile yay; hâkimiyeti, hükümdarı, ok ise tâbiyeti, hakim olanlara bağlı olanları temsil eden bir sembol olmuş ve her ikisi de devleti ve bağımsızlığı gösteren bir işaret olarak değerlendirilmiştir.

Hâkan'ın boy beylerine ok göndermesi onları bir sefer veya toplantı için çağıran bir emir anlamını ifade etmiştir. Bundan dolayı, her ok gönderenin gönderilene göre hukukî bakımdan üstün bir mevkide olduğu anlaşılır. Kabîlelerin oklara göre askerî bir sınıflamaya sokulmaları bir geleneğin sonucudur. Ok göndermenin bir himaye, bir taltif ve emniyet ifade etmesi bu algılamanın, anlamca genişlemesi nedeniyledir. Devlet ve yönetim yapısının olmadığı zamanlarda büyle bir uygulama söz konusu olamaz. Bunun için bu türlü bir zaman; "idi oksız" yani, sahipsiz, oksuz ve devletsiz yapılanma olarak anlaşılır.

Sonraki devirlerde ok göndermenin bir davet ve tâbiyet sembolü olmaktan başka hükümdarlardan beylere, büyüklerden küçüklere, bir çeşit taltif, teveccüh ve dostluk alâmeti gibi bir anlam ifade ettiğini görüyoruz.

Türkler arasında okun bir dâvet sembolü olarak kullanışının en belirgin delilini de Türk filolojsinde bulmaktayız. Orhun yazıtlarından eski Osmanlıcaya kadar "okumak" mastarı bugünkü anlamıyla birlikte "çağırmak, davet etmek ve "okuşmak" "çağrışmak" anlamı da barındırmaktadır. Bugün de Anadolu'da düğünlere çağrıcı davet edici anlamında "okuyucu" kelimesinin kaynağı da buraya bağlanır.

Makalenin Tamamı

Ok ve Yayın Türk Devlet Geleneği ve Hâkimiyet Anlayışındaki Yeri

Göktürk Devri Ok Uçları

 Dipçe:

1.Olduğunca günümüz Türkçesine yaklaştrılmıştır.

2.Doğduğum Anadolu kasabasında, evlilik ve sünnet düğünlerine davet edileceklerin listesi genellikle kadın olan "okuyucu"ya verilir, okuyucu davet edileceklere daveti bildirir, daveti alanlar da okuyucunun bu zahmetine karşılık ona genellikle kuru gıdalardan oluşan hediyesini verirdi.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

GÖKTÜRK DÖNEMİ KIYAFETLERİ

ANTİK MISIR VE TÜRKLER

AMERİKA'NIN TÜRKLER TARAFINDAN KEŞFİ