İSTİKLÂL MARŞIMIZ VE KIRGIZİSTAN BAYRAĞI
Prof. Dr. Emine GÜRSOY-NASKALİ
Kırgızistan bayrağının ortasında güneşe benzeyen bir daire bulunuyor. Güneşin alevden kolları dışarıya doğru açılıyor. Güneş dairesinin ortasındaki figürün sembolizmi bence çok anlamlı. Sağdan sola ve yine aşağıdan yukarıya uzanan üç sarı çizgi Kırgız keçe çadırının tavanını temsil ediyor. Keçe çadırın ağaç sırıklardan oluşan tavanının merkezinde Kırgızcada “tündük”, Dede Kortut’ta “tüynük” adı verilen bir delik bulunur; bu delik çadırın hem göğe açılan penceresi olur, hem de aynı zamanda çadırın bacası. Çadırda hayat sürdükçe, dirlik oldukça, ocak yanar ve ocaktan tüten duman tündük’ten yükselip çıkar. Bir pencerenin perdesi gibi, çadır halkı geceleyin uykuya çekildiğinde, bu delik bir kece ile örtülür, aile kendi içinde kapanır. Kırgız bağımsızlığının bir başka sembolü olan Manas destanında dirliğin bozulması, yenilgi, yıkım, saldırılar, felâket ve halkın yok olması hep tündük’ün yere çalınması, yerle bir edilmesi şeklinde ifade edilir. Tündük yerli yerinde, ev halkının başının üstünde duruyor olmalı ve “hayattayız” dercesine dumanı tütmelidir…
![]() |
Tündük İmgesi |
Ne hoş bir tesadüftür ki, büyük şairimiz, İstiklâl Marşımızın yazarı Mehmet Akif de: en son ferdine kadar yurdun korunacağını anlatmak istediğinde,İstiklâl Marşımızın metninde tündük’ten tüten duman misali bir benzetme yapmış ve aynı duyguları cağrıştırmıştır:
“Korma sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak,
Sönmeden yurdumun üstünde tüten en son ocak.”
Söz bağımsızlıktan açılınca, bağımsızlığın sadece bir kağıt üzerinde tescil edilmiş bir anlaşma ile bitmediğini ifade etmek gerekir. Bağımsızlık; bayrağının renginden, şehrinin, sokağının adına, çouklarına verilen isimlere varıncaya kadar, okullarda okutulan şiirlere, söylenen şarkılara kadar, tek tek kanun maddelerine, kurumlarının yönetmeliklerine kadar uzanan binlerce binlerce ayrıntıdan ve düşünce mesaiinden oluşan bir bütündür. Ve bu bütünü işler hale getirmek için harcanan emek. Ancak, bir şey var ki o olmadan olmaz: insanın memleketi için duyduğu heyecan, memleketinin insanı için hissettiği sevgi.
Kırgız Türklerinde Boz-Üy (Çadır) Geleneği
Anahtar Kalimeler :Tündük, İstiklal Marşı, Қырғызстан туы, Kırgızistan Bayrağı, Boz-üy, Çadır, Kırgızistan,
Yorumlar
Yorum Gönder